Na hlavný obsah

Komora sestier nie je nadšená z návrhu na zvyšovanie ich platov

Minister financií hovorí o historicky najvyššom náraste.

Komora sestier nie je nadšená z návrhu na zvyšovanie ich platov
Na snímke zdravotníčky pri presune pacienta. Foto: TASR

Kým komora sestier z návrhu na zvyšovanie ich platov nadšená nie je, minister financií Igor Matovič (OĽANO), ktorý návrh predstavil, hovorí o historicky najvyššom náraste. Sesterské odbory preto vyzvali nemocnice, aby sa k návrhu vyjadrili. Nevylučujú, že plán zvyšovania miezd budú meniť.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

Po štvrtkovom (19. 8.) predstavení návrhu zvyšovania platov sa na sociálnych sieťach rozpútala búrlivá diskusia. Väčšina zdravotných sestier spokojná nie je.

„Naše očakávania alebo požiadavky boli, aby sme sa priblížili úrovni okolitých krajín, navýšenie miezd aspoň v priemere o 400 eur, k čomu pravdepodobne nedôjde,“ vysvetlila prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

Na sociálnej sieti už stihol reagovať aj minister financií, ktorý zverejnil tabuľky s prepočtom platov.

„Kým rast z roka na rok pri Ficovi a Pellegrinim nedosiahol nikdy zďaleka ani len 100 eur, po prijatí nášho návrhu, sú navýšenia od 121 do 448 eur. Všetky vlády na sestry v ústavnej zdravotnej starostlivosti zvysoka kašľali, a tak sme dopadli. Nestíhajú, idú sa zodrať. A potom sa oddelenia akože maľujú, lebo sestier niet,“ napísal v statuse na facebooku

O historicky najvyšší nárast ide aj podľa Kaveckej

To, že ide o historicky najvyšší nárast základných platov, si myslí aj predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek a poslankyňa OĽANO Monika Kavecká. Zároveň však vyzvala sestry, aby sa k návrhu vyjadrili.

„V podstate sme toto adresovali do nemocníc, aby sme zbierali aj odpovede. Stále však je priestor. Možno podať aj pozmeňujúci návrh či vylepšený návrh,“ povedala.

Kritika sa ozýva aj z ambulancií. Tých sa totiž navýšenie platov sestier netýka. Asociácia súkromných lekárov tvrdí, že oni sami na zvýšenie ich miezd peniaze nemajú. A bez nich budú musieť ambulancie zatvoriť. Popoludní sa bude na úrade vlády opäť rokovať aj o platoch nemocničných lekárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál