Na hlavný obsah

Lekárske odbory a vláda stále nedospeli k dohode

Rokovania budú pokračovať na budúci týždeň.

Lekárske odbory a vláda stále nedospeli k dohode
Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Foto: TASR

Rokovania o zvyšovaní platov zdravotníkov zostali opäť bez výsledku. Rozhovory na Úrade vlády SR budú pokračovať v pondelok (15. 8.). Informoval o tom v utorok (9. 8.) šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

„Absolvovali sme náročné, niekoľkohodinové rokovanie, žiaľ, padlo tam viac otázok ako odpovedí,“ uviedol. Rokovania sa zúčastnili premiér Eduard Heger (OĽANO), minister financií Igor Matovič (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

„Rysujú sa dve cesty, ministerstvo zdravotníctva aj premiér si vypýtali čas do pondelka (15. 8.) na analýzu. Budeme čakať, nič iné nám neostáva,“ informoval Visolajský. Dva možné scenáre riešenia konkrétne nepriblížil.

„Naše výpovede zastaví len to, keď vláda začne veci v zdravotníctve zlepšovať. Situácia v nemocniciach neznesie odklad,“ vyhlásil šéf LOZ. Podľa neho sa podarilo vyrokovať zrušenie zdaňovania vzdelávania lekárov. Zrušiť ho majú na jeseň. Išlo o jednu z ôsmich požiadaviek lekárov.

Rokovali aj zástupcovia sestier

Po skončení si hodinu navyše vypýtala predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek, poslankyňa OĽANO – Monika Kavecká, podľa ktorej rokovania potvrdili, že problém sa naozaj rieši.

Platy vraj budú motivujúce a mali by zabezpečiť dostatok personálu. Viac však prezradiť nechcela. „Bolo by to nekorektné, ak by som rozprávala o návrhu, ktorý nie je potvrdený, nebudem verejnosť zavádzať, pretože čo nie je dohodnuté, nie je platné,“ vyhlásila Kavecká pre Rádiožurnál.

Hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková označila niekoľkohodinovú diskusiu za konštruktívnu. „Priebeh rokovaní nebudeme komentovať, dôležité sú pre nás výsledky. Čiastkové alebo neúplné informácie by mohli tento zámer sťažiť alebo zmariť,“ hovorí.

Lekárski odborári si to však s výpoveďami stále nerozmysleli- aktuálne je ochotných odísť 3 500 lekárov.  Na stole zostáva ležať ešte ďalších 7 ich požiadaviek. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko