Na hlavný obsah

Majster sveta z Göteborgu si napokon siahol na život

Od narodenia Miroslava Hlinku uplynulo 50 rokov.

Majster sveta z Göteborgu si napokon siahol na život
Bývalý slovenský hokejový reprezentant Miroslav Hlinka. Foto: TASR

V roku 2002 si priniesol zlatú medailu z Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji vo švédskom Göteborgu. Slovenský hokejista Miroslav Hlinka si však o 12 rokov neskôr napokon dobrovoľne siahol na život.

Známy slovenský hokejový útočník sa narodil 31. augusta 1972 v Trenčíne. Svoju hokejovú kariéru odštartoval ako mnohí zo zlatých chlapcov z Göteborgu v Dukle Trenčín. Okrem slovenskej si zahral aj českú, fínsku či švédsku extraligu.

Spod hradu Matúša Čáka odišiel v sezóne 1995/1996 do Sparty Praha, kde pôsobil ďalšie štyri sezóny. V Česku hrával aj v Karlových Varoch, Zlíne, Pardubiciach či druholigovom Chomutove.

V Európe korčuľoval v drese fínskeho Jokeritu Helsinki, švédskeho MODO Hockey či Dinama Moskva ešte v najvyššej ruskej súťaži.

V ročníku 2009/2010 sa vrátil na Slovensko a dva roky pôsobil v Banskej Bystrici. Následne krátko v Poprade, extraligovú kariéru však zakončil pod Urpínom. V sezóne 2013/2014 hrával za druholigovú Trnavu.

Na klubovej úrovni získal dva majstrovské tituly – v sezóne 1999/2000 triumfoval so Slovanom Bratislava v najvyššej domácej súťaži, o štyri roky neskôr sa tešil z triumfu so Zlínom.

Kompletná medailová zbierka

V slovenskej reprezentácii si pripísal 80 štartov a 13 gólov. Hoci najskôr reprezentoval Českú republiku, na MS v Petrohrade 2000 si už obliekol slovenský dres a vybojoval v ňom striebornú medailu. O dva roky neskôr sa vo švédskom Göteborgu tešil z titulu majstra sveta a následne v roku 2003 skompletizoval medailovú zbierku bronzom v Helsinkách.

Celkovo sa v drese Slovenska zúčastnil na štyroch svetových šampionátoch a v roku 2004 aj na Svetovom pohári v zámorí. Hokejový majster sveta ukončil svoju aktívnu kariéru v roku 2012. Následne odletel trénovať mladých hokejistov do kanadského Edmontonu.

Bývalý slovenský hokejový reprezentant Miroslav Hlinka.
Bývalý slovenský hokejový reprezentant Miroslav Hlinka.Foto: TASR

O rok neskôr sa však k aktívnemu hokeju vrátil ako športový manažér a hráč nižších líg. Naposledy pôsobil ako asistent trénera extraligového klubu HC’05 Banská Bystrica.

Miroslav Hlinka si napokon siahol na vlastný život. Obesil sa 14. septembra 2014 v Banskej Bystrici na izbe v hoteli, v ktorom býval počas pôsobenia pod Urpínom. Spôsob, akým odišiel zo sveta podľa psychologičky naznačuje, že bol dlhodobo v depresii alebo ťažkej životnej situácii, ktorú nevedel riešiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport