Na hlavný obsah

Ostré tvrdenia Abbása odsúdil nemecký kancelár Scholz až dodatočne

Politické spektrum v Nemecku reagovalo pobúrene.

Ostré tvrdenia Abbása odsúdil nemecký kancelár Scholz až dodatočne
Nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a palestínsky prezident Mahmúd Abbás (vľavo) si podávajú ruky po tlačovej konferencii v Berlíne. Foto: TASR

V Nemecku vyvolali pobúrenie výroky palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, ktorý na tlačovej konferencii s kancelárom Olafom Scholzom obvinil Izrael z páchania holokaustu na Palestínčanoch.

Vlne ostrej kritiky čelí aj kancelár, ktorý na výroky okamžite nereagoval, ale odsúdil ich až dodatočne.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tibor Macák.

Smrť je na rukách izraelskej armády, tvrdí Abbás

Išlo o prvé priame stretnutie Scholza v kresle nemeckého kancelára s palestínskym prezidentom. 87-ročný Abbás zastáva úrad od roku 2005 a popiera holokaust. V Berlíne nezostal nič dlžný svojej povesti.

„Od roku 1947 doteraz spáchal Izrael 50 masakrov v 50-tich palestínskych dedinách. 50 masakrov, 50 holokaustov dodnes, každý deň. Smrť je na rukách izraelskej armády,“ odpovedal Abbás na novinársku otázku, či sa ospravedlní za zavraždenie izraelských športovcov palestínskymi teroristami na olympijských hrách v Mníchove v roku 1972.

Kancelár na jeho výroky ani nereagoval, lebo jeho hovorca Steffen Hebestreit tlačovú konferenciu ukončil. Neskôr zobral Hebestreit zodpovednosť na seba a prečítal Scholzove stanovisko.

„Kancelár ostal pobúrený a šokovaný výrokmi pána Abbása. Relativizovanie holokaustu s viac ako šiestimi miliónmi obetí je absolútne neakceptovateľné a na nemeckej pôde neospravedlniteľné. Spolkový kancelár čo najostrejšie odsudzuje Abbásove výroky,“ stálo tam.

„Ponechať niekoho na úrade nemeckého kancelára s takým hrozným a hlúpym komentárom bez okamžitej reakcie, je nezodpovedné. Celé politické spektrum v Nemecku právom reagovalo pobúrene,“ zdôraznil riaditeľ Židovskej ľudskoprávnej organizácie pri Centre Simona Wiesenthala Efraim Zuroff.

Pýta sa, akú cenu za to Abbás zaplatí. Obáva sa, že žiadnu. Zuroff tvrdí, že Európska únia bude naďalej posielať milióny eur palestínskej samospráve, a tak aj platiť jej teroristov, akoby sa nič nestalo.

Brusel posiela ročne palestínskej samospráve 600 miliónov eur a je najväčším podporovateľom Ramalláhu. Po výrokoch Abbása silnejú hlasy na výrazné zníženie tejto sumy a zavedenie efektívnej kontroly jej investovania. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál