Na hlavný obsah

Peking sa má cvičeniami pri Taiwane pripravovať na inváziu

Čína má hľadať zámienky na začatie manévrov.

Peking sa má cvičeniami pri Taiwane pripravovať na inváziu
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Reuters

Peking využíva svoje vojenské cvičenia v blízkosti Taiwanu na prípravu invázie, uviedol v utorok (9. 8.) šéf taiwanskej diplomacie Joseph Wu. Čína podľa neho hľadá zámienky na začatie manévrov. Jednou z nich bola návšteva šéfky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na ostrove.

Taiwanské ministerstvo obrany oznámilo, že deliacu líniu v Taiwanskom prielive v utorok prekročilo 16 čínskych bojových lietadiel.

Peking začal vojenské manévre bezprecedentného rozsahu v okolí Taiwanu minulý štvrtok (4. 8.) bezprostredne po tom, ako Pelosiová navštívila ostrovný štát napriek čínskej kritike. Americká politička svoju cestu na Taiwan v utorok označila za „absolútne užitočnú“. Uviedla, že Spojené štáty nemôžu dovoliť Číne, aby izolovala samosprávny ostrov.

„Nebudú predsa hovoriť, kto môže ísť na Taiwan,“ povedala Pelosiová podľa Reuters v rozhovore pre americkú televíziu NBC.

Čína by podľa šéfa taiwanskej diplomacie nebola schopná pripraviť bezpilotné lietadlá, kyberútoky a dezinformačné kampane v takom krátkom čase. „Skutočným zámerom Číny je zmeniť status quo v Taiwanskom prielive. A aj v celom regióne,“ dodal Wu, podľa ktorého manévre čínskej armády pokračujú aj v utorok.

Okolo stredovej oblasti 180 kilometrov širokého prielivu sa podľa zdroja agentúry Reuters v utorok ráno pohybovali dve desiatky plavidiel čínskeho a taiwanského námorníctva. Niekoľko čínskych lodí tiež v utorok podniklo misiu pri východnom pobreží ostrova.

Stredovú líniu preletelo 16 čínskych stíhačiek

Podľa neskoršieho vyhlásenia taiwanského ministerstva obrany stredovú líniu preletelo 16 čínskych stíhačiek.

„Čína vykonáva vojenské cvičenie a nácvik raketových útokov veľkého rozsahu. V snahe oslabiť morálku taiwanskej verejnosti tiež podniká kybernetické útoky, dezinformácie a ekonomický nátlak. Čína v snahe zmeniť status quo v Taiwanskom prielive môže po ukončení manévrov uskutočňovať podobné akcie rutinne,“ vyhlásil Wu.

Čínsky zástupca pre otázky Taiwanu povedal, že Wu patrí k „zatvrdnutým“ zástancom nezávislosti Taiwanu. A že jeho výroky „zahmlievajú fakty a sú nepravdivé“.

Agentúra AFP predtým uviedla, že taiwanské ozbrojené sily v utorok skoro ráno SELČ začali vlastné cvičenie, ktoré simulovalo obranu ostrova pred čínskou inváziou.

Manévre, ktoré podľa zástupcu armády plánovali a nie sú odpoveďou na súčasné zvýšenie napätia, zahŕňali delostreleckú ostrú paľbu. Druhú etapu manévrov s nasadením niekoľkých stoviek vojakov a 40 húfníc plánuje taiwanská armáda na štvrtok (11. 8.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet