Na hlavný obsah

Na Taiwane sa konalo cvičenie simulujúce čínsku inváziu

V rovnakom čase prebiehajú v oblasti ostrova aj rozsiahle čínske manévre.

Na Taiwane sa konalo cvičenie simulujúce čínsku inváziu
Ilustračná snímka-čínsky vojak sa cez ďalekohľad díva na taiwanskú vojnovú loď. Foto: TASR/AP

Taiwanská armáda usporiadala v utorok (9. 8.) delostrelecké vojenské cvičenia zahŕňajúce paľbu ostrou muníciou. Zámerom bolo simulovať reakciu pred prípadným útokom zo strany Číny. Informuje o tom agentúra AFP. K cvičeniam došlo v čase rozsiahlych manévrov, ktoré v okolí Taiwanu vykonáva v ostatných dňoch Čína.

Čínska armáda v pondelok (8. 8.) oznámila, že pokračuje vo svojom vojenskom cvičení v oblastiach v okolí Taiwanu. Rozsiahle manévre sa začali minulý štvrtok (4. 8.) a pôvodne sa mali skončiť už v nedeľu (7. 8.).

Taiwanský minister zahraničných vecí Joseph Wu Čao-sie v utorok (9. 8.) povedal, že Čína sa manévrami pripravuje na inváziu, pričom jej skutočným zámerom je „zmeniť status quo“ tejto oblasti.


Vojenské cvičenia na Taiwane zahŕňajúce protivyloďovacie operácie sa podľa vyhlásenia tamojšej armády búd konať aj vo štvrtok (11. 8.), a to vrátane účasti stoviek vojakov a zhruba 40 húfnic. Hovorca armády uviedol, že tieto manévre sa nekonajú v reakcii na čínske cvičenia, ale boli plánované už dávnejšie.

AFP pripomína, že na Taiwane ktorý žije pod neustálou hrozbou útoku z Pekingu, sa cvičenia simulujúce čínsku inváziu konajú pravidelne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet