Na hlavný obsah

Požiar v portugalskom pohorí Sierra Estralla sa znova rozhorel

Hasiči už tvrdili, že požiar majú pod kontrolou.

Požiar v portugalskom pohorí Sierra Estralla sa znova rozhorel
Lesný požiar v Portugalsku. Foto: TASR/AP

V Portugalsku sa znovu rozhorel požiar v pohorí Serra da Estrela, o ktorom hasiči tvrdili, že ho majú pod kontrolou. Proti ohňu dnes zasahovalo 1 000 ľudí, informovala agentúra AFP. So zhruba 15 000 hektármi postihnutého územia ide o najväčší požiar v Portugalsku v tomto roku. Proti rozsiahlym požiarom zasahujú hasiči aj v Španielsku.

Požiar vypukol na začiatku augusta neďaleko národného parku Serra da Estrela. Cez víkend hasiči ohlásili, že majú ohniská pod kontrolou. Pre silný vietor sa ale požiar v pondelok znovu rozhorel. Oheň zatiaľ zničil 15 000 hektárov pôdy, z ktorých časť patrí do územia národného parku. Požiar si tiež vynútil preventívnu evakuáciu niekoľkých dedín.

Civilná ochrana čelí kritike od miestnej samosprávy aj obyvateľov, že nezasiahla proti ohňu dostatočne efektívne a nedokázala zabrániť jeho rozšíreniu na veľkú plochu. Minister vnútra José Luis Carneiro v pondelok (16. 8.) vyhlásil, že efektivitu postupov nechá preveriť.

Požiare sú mimo kontroly na viacerých miestach

Mimo kontroly je aj požiar neďaleko Alicante v susednom Španielsku. Podľa hasičov sú ohniská veľmi aktívne a hasiči sa pokúšajú zabrániť ich postupu na troch požiarnych frontoch. Oheň sa rozšíril na plochu 9 500 hektárov a vyžiadal si evakuáciu 2 000 ľudí. Naopak, hasičom sa podarilo znížiť plochu ďalšieho veľkého požiaru pri Zaragoze, kde sa zhruba tisícka evakuovaných ľudí mohla vrátiť domov.

V Portugalsku, ktoré trpí rozsiahlym a silným suchom, tento rok lesné požiare poničili na 80 000 hektárov. V susednom Španielsku je to potom trikrát viac. Oba prípady sa výrazne vymykajú dlhodobým priemerom

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet