Na hlavný obsah

Pre zastavenie dodávok ropy do Maďarska vyzývajú úrady na striedmosť pri tankovaní

Viaceré maďarské médiá obviňujú Ukrajinu.

Pre zastavenie dodávok ropy do Maďarska vyzývajú úrady na striedmosť pri tankovaní
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Zastavenie ropovodu Družba môže predĺžiť nedostatok pohonných látok na čerpacích staniciach v Maďarsku. Hoci ropná a plynárenská spoločnosť MOL ubezpečuje, že zásoby má na niekoľko týždňov a aj štát má strategické rezervy na tri mesiace, striedmosť pri tankovaní je podľa MOL-u žiaduca.

Medzitým, viaceré vláde blízke médiá obviňujú zo vzniknutej situácie Ukrajinu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Gregor Martin Papucsek.

Maďarský internetový portál Origo je známy ako vláde blízky. Pravidelne pranieruje opozíciu a propaguje vládnu politiku. Teraz napísal, že „pre Ukrajincov odstavili ropovod Družba“.

V článku pripomína aj názor jedného z ukrajinských vysokopostavených politikov spred niekoľkých mesiacov, že Ukrajina má predsa zbraň v rukách aj proti Maďarom – je tu ropovod Družba, s ktorým by sa mohlo niečo stať.

Nuž, teraz sa stalo, a tak Origo nepochybuje o tom, že ide o ukrajinské čachre. Tento článok však cituje v každej spravodajskej relácii aj verejnoprávny rozhlas. Práve v jeho rannej publicistickej relácii sa k tomu vyjadril analytik vládneho výskumného ústavu Olivér Hortay.

„Je to skutočne tromf v rukách Ukrajiny, pretože ropa z Ruska prichádza cez Ukrajinu, ktorá je schopná tok zahatať. V akej miere je to nátlak či technický problém, vyjde najavo v nasledujúcich dňoch. Možno len dúfať, že je to v prvom rade technický problém,“ hovorí vládny analytik.

Ide vraj o technický problém

Strategický šéf MOL-u Péter Ratatics pripomína, že krátkodobé, niekoľkodňové výpadky Družby boli bežné. Až tretí-štvrtý deň začali mať podozrenie, že teraz ide o niečo iné. Kontaktovali preto ruských i ukrajinských partnerov s otázkou, kde je chyba.

Z oboch strán dostali uspokojivú odpoveď, že zatiaľ je to technický problém. MOL už položil na stôl konštruktívny návrh, podľa ktorého vezme na seba platobnú povinnosť pre ukrajinskú stranu.

Ratatics súčasný stav nižšieho množstva pohonných látok na maďarskom trhu odôvodňuje predovšetkým systémom úradnej maximalizácie cien. Vyzýva však obyvateľstvo na striedmosť a najmä, aby sa nesnažili nelegálne prečerpávať a hromadiť pohonné látky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál