Na hlavný obsah

Pred rokom sa hnutie Taliban zmocnilo Afganistanu

Rok po nástupe militantného hnutia krajinu trápi chudoba a ekonomická kríza.

Pred rokom sa hnutie Taliban zmocnilo Afganistanu
Príslušníci hnutia Taliban. (Ilustračná snímka) Foto: TASR/AP

Skupiny bojovníkov Talibanu v pondelok (15. 8.) v uliciach afganskej metropoly Kábulu oslavovali prvé výročie návratu islamistického hnutia k moci. Členovia Talibanu mávali svojimi bielo-čiernymi vlajkami, prevolávali Alláhu akbar (Boh je veľký) a strieľali do vzduchu.

Podľa agentúry Reuters sú ale oslavy tlmené. Afganistan sa potýka s rastúcou chudobou a podvýživou, spôsobenými okrem iného obmedzením zahraničnej pomoci a suchom.

Taliban vyhlásil 15. augusta štátnym sviatkom a televízia uviedla, že bude dnes vysielať špeciálne relácie. Žiadne oficiálne ceremoniály ale neboli oznámené. „Dnešok je dňom víťazstva pravdy, dňom spásy a slobody afganského ľudu,“ napísal vo vyhlásení hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid.

Afganistan je teraz bezpečnejší ako v predchádzajúcich rokoch, keď islamisti bojovali proti Západom podporovanej vláde a zahraničným silám, trpí ale ťažkou ekonomickou krízou. Západné krajiny stanovili ako podmienku na obnovu pomoci rešpektovanie ľudských práv Afgancov, predovšetkým práv žien.

Taliban prisľúbil, že bude rešpektovať práva všetkých občanov v súlade s islamskými hodnotami, sľub ale nesplnil a čoraz viac obmedzuje prístup žien k práci a k vzdelaniu.

V chudobe teraz žije zhruba 25 miliónov Afgancov, teda vyše polovica obyvateľov krajiny. „Ľudia, ktorí chodia do obchodov, sa tak sťažujú na vysoké ceny, že my obchodníci začíname nenávidieť svoju prácu,“ posťažoval sa agentúre AFP predavač Núr Muhammad z juhoafganského Kandaháru, ktorý je tradičnou baštou Talibanu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet