Na hlavný obsah

Prezident Biden chce presadiť zákaz predaja útočných pušiek civilistom

Rovnako chce posilniť policajnú prítomnosť v uliciach.

Prezident Biden chce presadiť zákaz predaja útočných pušiek civilistom
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: SITA/AP

Americký prezident Joe Biden v utorok vyjadril odhodlanie presadiť zákaz predaja útočných pušiek civilistom a odsúdil slovné útoky republikánov voči FBI. Informuje o tom agentúra AFP.

„Som odhodlaný zakázať v tejto krajine útočné pušky,“ povedal Biden v meste Wilkes-Barre v štáte Pensylvánia, kde vystúpil s prejavom na tému kontroly zbraní.

Bidenov návrh zahŕňa i finančné prostriedky na posilnenie policajnej prítomnosti v uliciach, investície na prevenciu trestných činov a opatrenia na to, aby sa nebezpečné zbrane nedostali do nebezpečných rúk, dodáva AFP.

Americký Kongres schválil zákaz útočných pušiek a určitých veľkokapacitných zásobníkov v roku 1994, ale zákonodarcovia ho v roku 2004 nechali vypršať a predaj týchto zbraní odvtedy prudko stúpol. Biden bol v roku 1994 senátor a výrazne prispel k schváleniu tohto zákazu, píše agentúra AP.

Americký prezident sa v súčasnosti usiluje tento zákon opätovne zaviesť do platnosti. Vo Wilkes-Bare uviedol, že tento typ zbraní nemá „opodstatnenie“ v oblastiach, ktoré sú „mimo vojnových zón“.

Biden v utorok (30. 8) takisto slovne odsúdil útoky republikánov na zásadovosť Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a náhly vzostup vyhrážok voči tejto organizácii. Deje sa tak po tom, ako FBI pred tromi týždňami uskutočnila raziu v rezidencii exprezidenta Donalda Trumpa na Floride.

Bidenova Demokratická strana sa v novembrových doplňujúcich voľbách bude usilovať udržať si väčšinu v americkom Kongrese. Pensylvánia je jedným z kľúčových štátov vo volebnom súboji, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet