Na hlavný obsah

Ruský novinár daroval fondu Alexaja Navaľného 1000 rubľov, hrozí mu 8 rokov väzenia

Čiastka predstavuje približne 16 eur.

Ruský novinár daroval fondu Alexaja Navaľného 1000 rubľov, hrozí mu 8 rokov väzenia
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Nezávislý ruský novinár Alexej Zajakin čelí obvineniu z financovania extrémistickej organizácie kvôli tomu, že daroval 1000 rubľov (približne 16 eur) fondu opozičného predáka Alexeja Navaľného. Informovala o tom agentúra AP.

Ide o prvé verejne známe trestné stíhanie za poskytnutie darov Navaľného organizáciám od roka 2021, keď ich ruské úrady vyhlásili za extrémistické a postavili mimo zákon. Ak ho súd zistí vinným, hrozí muž až osem rokov väzenia.

Podľa Zajakinových kolegov polícia zatkla žurnalistu v Moskve v nedeľu (28. 8.) a v pondelok (29. 8) stál pred súdom. Ten mu na žiadosť vyšetrovateľov zakázal vychádzať z domu medzi ôsmou hodinou večernou a ôsmou ráno. Nesmie používať internet ani telefón.

Zajakin písal okrem iného pre ruský nezávislý denník Novaja gazeta a podieľal sa na založení projektu Dissernet, ktorý sa snaží odhaľovať korupciu v ruskej vede a plagiátorstvo doktorandských prác, najmä tých, ktoré napísali vládni zamestnanci.

Fond boja proti korupcii Rusko vyhlásilo za extrémistickú organizáciu

Ruské úrady v posledných rokoch čoraz viac popierajú kritické hlasy, disent a odporcov režimu. Po tom, ako ruská armáda začala na Ukrajine inváziu, ktorú Kremeľ nazýva „špeciálnou vojenskou operáciou„, úrady proti kritikom Kremľa pritvrdili.

Navaľnyj je už od roka 2021 vo väzení na základe obvinení, ktoré označuje za politicky motivované, a naďalej vystupuje prostredníctvom sociálnych médií. Ruský súd vlani označil jeho Fond boja proti korupcii aj sieť jeho regionálnych štábov za extrémistické a zakázal v Rusku ich činnosť.

Polícia dnes v Moskve zadržala ďalšieho prominentného kritika Kremľa, opozičného politika Leonida Gozmana. Podľa AP sa tak stalo za to, že verejne prirovnal Sovietsky zväz k nacistickému Nemecku. Hrozí mu pokuta alebo pätnásťdňové väzenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet