Na hlavný obsah

Ruský súd odsúdil americkú basketbalistku na deväť rokov väzenia

Hovorí sa o jej výmene za priekupníka so zbraňami.

Ruský súd odsúdil americkú basketbalistku na deväť rokov väzenia
Americká basketbalistka Brittney Grinerová. Foto: TASR/AP

Moskovský súd odsúdil americkú basketbalistku Brittney Grinerovú za drogy na deväť rokov väzenia a pokutu milión rubľov (8 500 eur). Ide o politicky motivovaný rozsudok, ktorý by mohol viesť k výmene väzňov so Spojenými štátmi. Informuje o tom denník The Guardian.

Grinerovú z tímu Phoenix Mercury, ktorá hrávala v Rusku počas ligovej prestávky, zatkli vo februári na moskovskom letisku Šeremetievo za držanie marihuany.

K jej zatknutiu došlo niekoľko dní pred inváziou Ruska na Ukrajinu. Vyvolalo to horúčkovité zákulisné rokovania medzi USA a ruskými spravodajskými službami. Jej proces sa odohrával v malej súdnej budove tesne za hranicami Moskvy.

Jej formálne odsúdenie, ktoré sa od začiatku čakalo, je nevyhnutným krokom, ak sa má uskutočniť výmena väzňov.

Americkí predstavitelia tvrdia, že Rusko chce vymeniť Grinerovú a Paula Whelana, bývalého amerického námorníka zatknutého v roku 2020 na základe obvinení zo špionáže, za odsúdeného obchodníka so zbraňami Viktora Bouta.

Neoprávnene zadržaná, tvrdí Biden

„Rusko zadržiava Brittney neprávom,“ povedal americký prezident Joe Biden. „Je to neprijateľné a vyzývam Rusko, aby ju okamžite prepustilo. Aby mohla byť so svojou manželkou, blízkymi, priateľmi a spoluhráčmi.“

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že je „odhodlaný urobiť všetko pre to, aby sa Brittney Grinerová a Paul Whelan čo najskôr vrátili domov“.

Grinerovej právnický tím uviedol, že je z rozsudku „sklamaný“ a že sa odvolá. Je veľká nepravdepodobnosť, že by sa pred ukončením odvolacieho procesu uskutočnila nejaká výmena.

Prokurátori žiadali pre Grinerovú trest deväť a pol roka odňatia slobody a vysokú pokutu, čo je v jej prípade takmer maximum. Právnici uviedli, že trest pre Grinerovú považujú za mimoriadne prísny, pričom poznamenali, že mnohí Rusi zatknutí v podobných prípadoch si odpykávajú podmienečné tresty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet