Na hlavný obsah

Sme rodina predložilo novelu ústavy o skrátení volebného obdobia

Cieľom novelizácie ústavy je vraj posilnenie práva občanov.

Sme rodina predložilo novelu ústavy o skrátení volebného obdobia
Na snímke člen čestnej stráže prezidenta SR nesie Ústavu SR. Foto: TASR

Súčasťou Ústavy SR by mohla byť možnosť skrátiť volebné obdobie Národnej rady (NR) SR ústavným zákonom alebo referendom. Navrhujú to poslanci Sme rodina Miloš Svrček a Petra Hajšelová, ktorí do NR SR predložili novelizáciu Ústavy SR.

Návrh zároveň hovorí o tom, že pokiaľ by referendum uspelo, volebné obdobie by sa skončilo dňom uvedeným v referende. Nová legislatíva by sa podľa návrhu mala vzťahovať aj na aktuálne volebné obdobie.

Poslanci zároveň navrhujú zaradiť do ústavy povinnosť predsedu NR SR vyhlásiť parlamentné voľby do siedmich dní od uverejnenia platného výsledku referenda v Zbierke zákonov SR.

Novelou by sa tiež umožnilo parlamentu odhlasovať ústavný zákon, ktorým si sama skráti prebiehajúce volebné obdobie.

Sme rodina argumentuje, že ak majú voliči právo svojich zástupcov voliť, musia mať aj právo ich odvolať. „Odvolacie referendum poskytuje voličom príležitosť robiť neustále nezávislé a demokratické rozhodnutia o tom, kto a ako bude vládnuť,“ vysvetlil Svrček.

Posilnenie práva občanov

Cieľom novelizácie ústavy je podľa neho posilnenie práva občanov zúčastňovať sa na správe veci verejných prostredníctvom inštitútu referenda. Výsledok referenda je podľa poslancov pre NR SR záväzný a musel by sa vyhlásiť rovnako ako zákon.

„Navrhovatelia v súvislosti s ustanovením možnosti skrátiť volebné obdobie NR SR zvažovali aj možnosť ustanoviť moratórium. Počas neho by sa v rámci volebného obdobia – jeho začiatku a konca – takéto referendum nemohlo konať. Napokon sa rozhodli, že moratórium nebude súčasťou návrhu ústavného zákona. Sú ale pripravení ho do návrhu ústavného zákona doplniť na základe záverov z diskusie v pléne Národnej rady SR a jej výboroch,“ uviedli predkladatelia v dôvodovej správe.

Novela by mohla nabrať účinnosť od 1. 1. 2023. Poslanci navrhujú prechodné ustanovenia, na základe ktorých by sa nová právna úprava vzťahovala aj na práve prebiehajúce volebné obdobie NR SR.

„Referendom alebo ústavným zákonom by sa malo dať skrátiť aj VIII. volebné obdobie,“ uviedli poslanci Sme rodina. Poslanci tvrdia, že reagujú na rozhodnutie Ústavného súdu SR z júla 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko