Na hlavný obsah

V Policajnom zbore chýba dvetisíc príslušníkov

Noví ľudia o prácu policajta nemajú záujem a skúsení odchádzajú.

Najviac policajtov chýba v bratislavskom a trnavskom kraji. Problém je však celoštátny.

„Súčasné vedenie ministerstva vnútra práve preto pripravuje policajnú reformu, aby systematicky nastavilo pre policajný zbor lepšie podmienky a adekvátne platové ohodnotenie,“ informuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva vnútra SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Doterajšie nastavenie nie je podľa predsedu Odborového zväzu polície Pavla Paračku motivujúce. Noví ľudia o prácu policajta nemajú záujem a problémom je aj to, že skúsení odchádzajú.

„V poslednom období nám odišiel vyšší počet policajtov do dôchodku a nižší počet policajtov nám dokázali vyprodukovať stredné odborné školy policajného zboru, či už v Pezinku alebo v Košiciach,“ doplnil

V súvislosti s avizovanou policajnou reformou je podľa odborárov kľúčová nielen finančná motivácia, ale aj technika, s ktorou pracujú. Ministerstvo aktuálne rieši nákup nových policajných áut. V tomto aj budúcom roku ich vymení viac ako 700.

„Pracujeme napríklad aj na rezortnej autoškole, rovnako tak na náborových príspevkoch a ďalších krokoch,“ doplnila Eliášová.

Dlhodobé problémy

Ministerstvo vnútra zároveň hovorí, že rieši problémy, ktoré dlhodobo zanedbávali počas predchádzajúcich vlád, a to naprieč celým Policajným zborom.

„Podstav v polícii riešil každý jeden minister, ktorý bol vo funkcii od nepamäti. Za môjho vedenia ministerstva vnútra sme zvýšili osobné ohodnotenie každého príslušníka policajného zboru o 120 eur. V bratislavskom a trnavskom kraji to bolo 160 eur mesačne k platu,“ reagovala Denisa Saková (Hlas-SD), bývalá ministerka vnútra SR a poslankyňa NR SR.

Zlepšenie sociálneho zabezpečenia avizuje aj súčasné vedenie ministerstva. Vyriešiť chce napríklad aj otázku ubytovania policajtov krajských riaditeľstiev, ktorí pôsobia mimo miesta trvalého bydliska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko