Na hlavný obsah

V Španielsku sa po dvoch rokoch ľudia opäť ohadzovali rajčinami

Minulo sa ich 130 ton.

V Španielsku sa po dvoch rokoch ľudia opäť ohadzovali rajčinami
Ľudia sa ohadzujú paradajkami. Foto: ČTK/AP

Ulice španielskeho mestečka Buňol neďaleko Valencie sa v stredu (31. 8.) opäť sfarbili dočervena, a to vďaka 130 tonám paradajok, ktoré po sebe hádzali ľudia počas tamojšej tradičnej slávnosti zvanej Tomatina.

Predchádzajúce dva ročníky tohto podujatia, na ktorom do desaťtisícového mesta na východe Španielska jazdia tisíce turistov, vrátane zahraničných, sa nekonali pre pandémiu ochorenia COVID-19.

„Sme strašne radi, že sme mohli znovu usporiadať túto našu milovanú slávnosť a dostať zo seba všetok ten adrenalín nazhromaždený za posledné dva roky,“ povedala tamojšia radkyňa pre turistiku María Vallésová, ktorá v utorok (30.8 .) navštívila firmu zásobujúcu Tomatinu paradajkami.

Tento rok ich pre menší počet turistov z Ázie použili asi o desať ton menej v porovnaní s rokom 2019. „Tento rok však máme viac turistov európskych, okrem iného z Belgicka, Nemecka, Anglicka či Talianska,“ dodala Vallésová.

Kamióny rajčín

Šesť kamiónov priviezlo 130 ton paradajok, ktoré predtým pripravila miestna firma. „Sú to normálne paradajky, ktoré sa predávajú v supermarkete, ale my sme ich nechali 14 dní dozrieť, aby bola správne mäkké a nikomu v bitke neublížili,“ opísal Iván Bonfria z firmy Citrimed.

Tomatina má aj svoje ďalšie pravidlá. Rajčina sa musí pred hodom roztlačiť. Nesmú sa hádzať fľaše či iné nebezpečné predmety. Účastníci si nesmú navzájom trhať oblečenie, ak teda nejaké majú. Odporúča sa obliecť sa čo najspornejšie alebo si vziať aspoň oblečenie na jedno použitie.

Pôvod Tomatiny nie je celkom jasný. Jedna z verzií je tá, že vznikla z náhodného hádzania paradajok v roku 1945. Vtedy sa v meste konal karnevalový sprievod, ktorého sa chcela zúčastniť skupinka prizerajúcich. Organizátori im to nedovolili, a tak sa strhla bitka. A keďže bol neďaleko stánok so zeleninou, zrodila sa Tomatina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet