Na hlavný obsah

Viaceré pekárne zatvárajú prevádzky

Likvidujú ich vysoké ceny za energie.

Chlebom a pečivom roky zásobujú ľudí, teraz s tým končia. Taký je príbeh nejednej malej pekárne, ktorá viac nedokáže splácať účty za plyn a elektrinu.

Potravinárske zväzy bijú na poplach. Agrorezort už pre nich pripravuje finančnú injekciu, podľa informácií RTVS za 10 miliónov eur. Na vyplatenie však môžu čakať mesiace.

Rodinná pekáreň v bratislavskom Čunove fungovala od roku 1992. V hlavnom meste zásobovala školy aj bufety. Pre zdražovanie cien energií museli od júna nadobro zavrieť. Urobila tak aj prevádzka v Dunajskej Lužnej či v Šamoríne. Po 30 rokoch to zvažuje tiež pekáreň v Trnave.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Agrorezort chystá finančnú pomoc

Zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov navrhuje, aby im štát zaviedol regulovanú cenu energií. Ten však ide inou cestou. Ešte v apríli rozoslal potravinárom dotazník, na základe ktorého im rozdelil 8 miliónov eur. A v rozbehnutom chce pokračovať.

Na základe dotazníka plánuje ministerstvo pôdohospodárstva v druhom polroku 2022 aktivovať schému prerozdelenia štátnej finančnej pomoci pre potravinárov. Peniaze sa k nim dostanú najneskôr do konca roka.

Podľa agrorezortu by mala vláda tejto pomoci rokovať v čo najkratšom čase. Ak ju ministri schvália, musí ju ešte odobriť Európska komisia.

Na Slovensku však pôsobí zhruba 1 700 potravinárskych firiem. Ich zväzy hovoria, že prípadných 10 miliónov eur im pomôže, ale nezachráni ich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko