Na hlavný obsah

Z rokovaní o platoch zdravotníkov vláda vynechala dôležitú skupinu

Avizujú protestné zhromaždenie.

Z rokovaní o platoch zdravotníkov vláda vynechala dôležitú skupinu
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Viac ako 20 000 zdravotníckych pracovníkov na rokovaniach s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) o zvyšovaní platov nikto nezastupuje.

Stavovské zdravotnícke organizácie kritizujú, že ich k rokovaciemu stolu ani po niekoľkých výzvach nikto neprizval. Ak dôjde k jednostrannému rozhodnutiu, na september avizujú zhromaždenia pred úradom vlády.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

Laboranti, rádiológovia či dentálni hygienici – to sú profesie, ktoré združuje Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov. Prezidentka Iveta Šluchová hovorí, že o diskusiu žiadajú už niekoľko mesiacov.

„Momentálne oficiálne neplánujeme ostrý štrajk alebo hromadné výpovede, ale ľudia sú už vyčerpaní, nahnevaní a unavení, že sami od seba sú ochotní pristúpiť k výpovediam a odchodu,“ vysvetlila Šluchová.

Príprava na štrajk

Dodala, že z ministerstva zdravotníctva im odkázali, že platy nemajú riešiť komory, ale odborové združenia. V tomto prípade Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb. Jeho predseda Anton Szalay však tvrdí, že do dnešného dňa ani jeho nikto k rokovaciemu stolu nepozval. Nikto nereaguje ani na jeho žiadosti a výzvy.

„Vlastne nevieme, o aký návrh ide, ako sa majú zvyšovať koeficienty, o koľko, aké bude finančné krytie a koho sa to bude dotýkať. Určite budeme požadovať, aby sa úprava dotýkala všetkých zdravotníckych pracovníkov a nielen dvoch skupín, i keď veľmi dôležitých, ktoré pracujú v slovenských nemocniciach,“ doplnil Szalay.

Ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) preto vyzvali, aby zvolal odvetovú tripartitu, kde očakávajú zverejnenie návrhu zvyšovania platov zdravotníkov.

Na otázku „prečo s týmto odborovým zväzom premiér nerokuje“, úrad vlády neodpovedal.

Ak sa schváli niečo, s čím táto časť zdravotníckeho personálu nebude spokojná, odborový zväz zdravotníctva vyzve svojich členov, aby prišli svoj nesúhlas vyjadriť pred úrad vlády.

Pripravení podať výpovede sú aj bratislavskí záchranári. Rovnako kritizujú, že na rokovaniach s premiérom ich nikto nezastupuje. Úrad vlády hovorí, že so záchranármi sa plánujú stretnúť neskôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál