Na hlavný obsah

Zamestnanci zariadení sociálnych služieb dostanú odmenu 500 eur

Vláda na to vyčlenila takmer 10 miliónov eur.

Zamestnanci zariadení sociálnych služieb dostanú odmenu 500 eur
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Foto: TASR

Po zamestnancoch štátnej správy, zdravotných sestrách, lekároch a zdravotníkoch vláda finančne prilepší aj zamestnancom zariadení sociálnych služieb.

Čaká ich odmena vo výške 500 eur. Informovali o tom premiér Eduard Heger (OĽANO), minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek po stredajšom (24. 8.) rokovaní vlády.

Prilepšenie sa má týkať takmer 15 000 zamestnancov sociálnych služieb. Vláda na odmeny vyčlenila takmer 10 miliónov eur. Podľa Klimeka táto odmena „pomôže ľuďom lepšie zvládnuť obdobie zdražovania“.

Žiadosť o 500-eurový príspevok je treba poslať do 30. septembra. Peniaze by mali zamestnanci dostať do konca tohto roka.

Podľa Krajniaka „vláda doteraz podporila zariadenia sociálnych služieb v súvislosti s pandémiou viac ako 115 miliónmi eur“. Zdroje týmto zariadeniam pomáhali finančne zvládať pandemické opatrenia. Využiť ich mohli napríklad pri nákupe ochranných prostriedkov a testov alebo pri finančnej podpore zamestnancov. Financie vláda vyčlenila z eurofondov.

Čo sa týka platov zamestnancov zariadení sociálnych služieb, od roku 2020 do 2023 sa majú zvýšiť nasledovne – v krízovej intervencii o 82 %, v pobytových zariadeniach o 24 % a v ambulantných zariadeniach 23 %. Tieto zariadenia tiež dostali dotácie na čiastočnú kompenzáciu energií, a to vo výške 9,4 milióna eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika