Na hlavný obsah

Zdravotníci a záchranári nie sú spokojní s návrhmi na zvýšenie platov

Rokovania podľa ministerstva zdravotníctva ukončené nie sú.

Zdravotníci a záchranári nie sú spokojní s návrhmi na zvýšenie platov
Na snímke zdravotníčky pri presune pacienta. Foto: TASR

Zdravotné sestry nesúhlasia s predstaveným návrhom zvyšovania platov. Vyhlásila to komora sestier a pôrodných asistentiek, ktorá urobila prieskum medzi sestrami v slovenských nemocniciach.

„Toto nie je akceptovateľné nielen z našej strany, ale aj zo strany sestier a pôrodných asistentiek. Na základe prieskumu, ktorý komora realizovala po zverejnení návrhov, sa z 2 433 sestier a pôrodných asistentiek nesúhlasne vyjadrilo viac ako 80% respondentov,“ povedal hovorca komory Lukáša Kobera.

Téme sa venovala v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

Komora preto žiada návrh prehodnotiť a vyzýva na férovú diskusiu. Na svoje druhé stretnutie čakajú aj záchranári. Tí sú rovnako nespokojní s ponukou vlády z minulého týždňa.

Predseda odborovej organizácie záchrannej služby Košice Lukáš Jurina upozorňuje, že zvýšenie mzdy pocítia len záchranári s vyše 8-ročnou praxou.

„Tým, že je vysoká inflácia, sme sa snažili podmienky nastaviť tak, aby nárast miezd pocítili už od nástupu do práce. Je potrebné navýšiť základnú mzdu,“ povedal Jurina.

Rokovania podľa ministerstva zdravotníctva ukončené nie sú a preto ich ani nechce komentovať. Opäť však zdôraznilo, že ide o historicky najvyšší nárast platov zdravotníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko