Na hlavný obsah

Zelenskyj varoval Rusko pred postavením ukrajinským vojakov pred súd

Zdôraznil, že by sa tým odstrihli od rokovaní a ďalších rozhovorov.

Zelenskyj varoval Rusko pred postavením ukrajinským vojakov pred súd
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Rusko môže provokatívne postaviť ukrajinských vojakov pred súd v stredu (24. 8.), keď si Ukrajina pripomenie 31 rokov nezávislosti. Uviedol to v nedeľu (21. 8.) večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom agentúra AFP.

Zelenskyj sa v pravidelnom večernom príhovore odvolával na správy médií, podľa ktorých Rusko pripravuje súd s ukrajinskými vojakmi zajatými počas obliehania mesta Mariupol práve v čase ukrajinského výročia.

„Ak sa tento hanebný súd uskutoční, ak našich ľudí privedú pred tieto kulisy v rozpore so všetkými dohodami, všetkými medzinárodnými pravidlami, ak dôjde k porušovaniu práv. To bude hranica, za ktorou sú akékoľvek rokovania nemožné,“ vyhlásil Zelenskyj. „Rusko sa odstrihne od rokovaní. Nebudú ďalšie rozhovory,“ zdôraznil.

Ukrajinský líder sa vrátil k téme, o ktorej hovoril predošlý večer. Vtedy Ukrajincov varoval, že Rusko sa v najbližšom týždni môže pokúsiť urobiť „niečo obzvlášť škaredé, obzvlášť kruté“. Vyzval ich súčasne, aby Moskve nedovolili medzi sebou šíriť „skľúčenosť a strach“.

V súvislosti s výročím nezávislosti vyhlásili v metropole Kyjev zákaz verejných zhromaždení od pondelka do štvrtka (od 22. do 25. 8.). V druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov bude v platnosti zákaz vychádzania od utorka večer do štvrtka ráno (23. až 25. 8.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet