Na hlavný obsah

Žilinka: Postup v kauze zneužívania maloletej kňazom nebol v súlade so zákonom

Podľa neho došlo k podkvalifikovaniu skutku.

Žilinka: Postup v kauze zneužívania maloletej kňazom nebol v súlade so zákonom
Ilustračná snímka - Katedrála Najsvätejšej Trojice, rímskokatolícky farský kostol v historickom centre Žiliny. Foto: TASR

Námestníčka okresnej prokurátorky v Dolnom Kubíne nepostupovala v súlade so zákonom v prípade sexuálneho zneužívania maloletej osoby kňazom Františkom Ondrekom. Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka o tom v utorok (16. 8.) informoval na sociálnej sieti.

Uviedol, že zistené pochybenia povedú k personálnej konzekvencii. Pretože došlo k podkvalifikovaniu skutku. Kňaz dostal podmienečný trest odňatia slobody.

„Námestníčka okresnej prokurátorky postupom pri výkone dozoru nad dodržiavaním zákonnosti v prípravnom konaní nezabezpečila náležité zistenie skutkového stavu veci. Získané dôkazy nesprávne vyhodnotila a aj v dôsledku toho nesprávne a neúplne právne kvalifikovala skutok,“ napísal Žilinka.

Miernejšie právne posúdenie, tzv. podkvalifikovanie stíhaného skutku, podľa neho viedlo k neprimerane miernemu, podmienečnému trestu odňatia slobody. A ten nezodpovedá okolnostiam prípadu, jeho následkom a závažnosti.

„Na tejto skutočnosti nemôže zmeniť nič ani fakt, že v konečnom dôsledku schválil dohodu o vine a treste, uzavretú medzi obvineným a námestníčkou okresnej prokurátorky, sudca Okresného súdu Dolný Kubín,“ pokračoval.

Krajskému prokurátorovi v Žiline uložil prijať účinné opatrenia, aby k obdobným porušeniam zákonnosti v budúcnosti nedošlo.

Zároveň riaditeľovi trestného odboru Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky uložil vykonať previerku zákonnosti postupu prokurátorov v obvode Krajskej prokuratúry Žilina v konaní o dohode o vine a treste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet