Na hlavný obsah

Blinken: Odpoveď Iránu na návrh jadrovej dohody je krokom späť

Washington s ňou za každú cenu súhlasiť nebude.

Blinken: Odpoveď Iránu na návrh jadrovej dohody je krokom späť
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Posledná odpoveď Iránu na návrh jadrovej dohody je krokom späť, uviedol v piatok (9. 9.) americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Dodal, že Washington za každú cenu s dohodu súhlasiť nebude. Informuje o tom agentúra AFP.

„V uplynulých týždňoch sme uzavreli niektoré medzery. Irán upustil od niektorých svojich irelevantných požiadaviek, ktoré so Spoločným komplexným akčným plánom (JCPOA) nemali nič spoločné,“ uviedol Blinken.

Šéf amerického rezortu diplomacie však dodal, že posledná odpoveď Iránu predstavuje krok späť a Spojené štáty nebudú súhlasiť s dohodou, ktorá nebude spĺňať „ich minimálne požiadavky“.

Obnovenie iránskej jadrovej dohody, v rámci ktorej by sa zmiernili sankcie uvalené na Irán výmenou za prísnejšie obmedzenia tamojšieho jadrového programu, podporuje aj americký prezident Joe Biden.

Aj vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v pondelok (29. 8.) vyjadril obavy, že po najnovších nezhodách medzi Iránom a Spojenými štátmi sa iránsku jadrovú dohodu možno nepodarí urýchlene obnoviť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet