Na hlavný obsah

Český filozof, sociológ, politik Masaryk bol prvý československý prezident

Bol tiež tvorcom novodobej teórie čechoslovakizmu.

Český filozof, sociológ, politik Masaryk bol prvý československý prezident
Na portrét Tomáš Garrigue Masaryk. Foto: TASR

Tomáš Garrigue Masaryk bol tvorcom novodobej teórie „čechoslovakizmu“ a jednotného československého národa, považoval teda Čechov a Slovákov za jeden národ. V stredu (14. 9.) od jeho smrti uplynulo 85 rokov. Okolo časopisu Hlas sústreďoval v Prahe aj slovenskú vysokoškolskú mládež, na ktorú mal najmä politicky veľký vplyv.

Hlasisti napríklad kritizovali národniarov z Martina za ich pasivitu v prijímaní čechoslovakistickej teórie. Svojich čechoslovakistických predstáv sa držal celý život.

Po vzniku prvej Československej republiky (ČSR) v roku 1918 podcenil pokračujúce emancipačné kultúrne i politické úsilie Slovákov a ich autonomistické predstavy odmietal. Jeho osobný vzťah k Slovákom bol síce srdečný, ale nepretavil sa do politickej podoby.

Masaryk sa narodil 7. marca 1850 v Hodoníne. Jeho otec, Slovák z Kopčian, pracujúci na cisárskych majetkoch moravského Slovácka, sa oženil s Češkou a okrem Tomáša mali manželia ešte dvoch chlapcov.

Vyštudoval klasickú filológiu, teda latinčinu a gréčtinu na Filozofickej fakulte Viedenskej univerzity. Študoval aj filozofiu, psychológiu, sociológiu, estetiku a ekonómiu.

Na študijnom pobyte v nemeckom Lipsku spoznal svoju budúcu manželku, Američanku Charlotte Garrigueovú, s ktorou sa v USA oženil a k svojmu priezvisku prijal aj prídomok Garrigue. Mali spolu štyri deti (Alicu, Herberta, Jana a Olgu).

V roku 1879 habilitoval prácou Samovražda ako hromadný spoločenský jav súčasnosti a na viedenskej univerzite získal docentúru. Od roku 1882 prednášal na českej časti pražskej univerzity, kde mu udelili titul profesor, dejiny filozofie, základy psychológie, logiky, dejiny a základy sociológie.

Politický mysliteľ s pevným a morálnym náboženským základom?

Masaryk formuloval svoje názory na problematiku českých dejín a predložil český politický program. Predstavil sa ako politický mysliteľ, ktorého názory majú pevný morálny a náboženský základ.

Poslancom rakúskeho ríšskeho snemu bol v rokoch 1891 až 1893 a 1907 až 1914. Na začiatku svojej politickej dráhy bol zástancom existencie demokratického Rakúsko-Uhorska, ktoré by rešpektovalo záujmy všetkých jeho národov. V rokoch 1909 až 1911 však už ostro kritizoval zahraničnú politiku Rakúsko-Uhorska.

Stal sa známym bojom proti rasovému a politickému bezpráviu. Trikrát navštívil Rusko a v diele Rusko a Európa vyjadril svoj názor na túto krajinu na prelome 19. a 20. storočia. Na začiatku prvej svetovej vojny bol rusofilom, názor na Rusko po roku 1917 zmenil.

Na snímke Tomáš Garrigue Masaryk na koni.
Na snímke Tomáš Garrigue Masaryk na koni. Foto: ČTK/ SZ-Photo

Po vypuknutí prvej svetovej vojny sa rozhodol postaviť proti Rakúsko-Uhorsku, lebo videl možnosť oslobodenia Čechov a Slovákov, a v decembri 1914 odišiel do emigrácie (Švajčiarsko, Francúzsko a Veľká Británia), kde pôsobil ako predstaviteľ protihabsburského odboja.

Spolu s Edvardom Benešom a Milanom Rastislavom Štefánikom založili v Paríži (Francúzsko) v roku 1916 Národnú radu československú a Masaryk sa stal jej predsedom.

Cesta do USA

Do USA prišiel v roku 1918. Keď Francúzsko a Veľká Británia v podstate uznali Československú národnú radu za československú vládu, na jeseň 1918 tak urobila aj vláda americká.

Ešte predtým sa v máji 1918 podieľal Masaryk na príprave Pittsburskej dohody o samostatnom československom štáte medzi českými a slovenskými krajanskými organizáciami v USA a stal sa jedným z jej signatárov.

Jeho činnosť v USA vyvrcholila vydaním Washingtonskej deklarácie z 18. októbra 1918, známej aj ako Vyhlásenie československej samostatnosti.

Dňa 14. novembra 1918 zvolilo revolučné Národné zhromaždenie ČSR v Prahe Tomáša Garriguea Masaryka za prvého prezidenta ČSR počas jeho neprítomnosti. V decembri 1918 sa vrátil do Prahy.

Do prezidentského úradu ho zvolili znova aj v rokoch 1920, 1927 a 1934. Vo funkcii prvého prezidenta pôsobil do 14. decembra 1935, keď zo zdravotných dôvodov abdikoval na tento post.

Masaryk zomrel 14. septembra 1937 v Lánoch (ČSR) vo veku 87 rokov.

Prvý československý prezident T. G. Masaryk mal na Slovensku tri letné sídla. Známe sú najmä Topoľčianky a Bystrička pri Martine, kde sa najviac zdržiaval. Tretie sídlo mal na statku v Pstruši.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet