Na hlavný obsah

Eurokomisia zvažuje zníženie vyplácania eurofondov Maďarsku

Išlo by o zhruba 20 percent.

Eurokomisia zvažuje zníženie vyplácania eurofondov Maďarsku
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) uvažuje o 20-percentnom znížení finančných prostriedkov vyplácaných Maďarsku zo spoločného rozpočtu EÚ. Uviedol to v pondelok (12. 9.) týždenník Politico.

Eurokomisia podľa Politica plánuje znížiť finančné prostriedky, ktoré posiela do Maďarska, pre „systémové problémy s korupciou“ v tejto krajine.

Eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn v tejto súvislosti ostatných členov kolégia komisárov upozornil na „chronickú neschopnosť“ maďarskej vlády bojovať proti korupcii.

Spresnil, že zodpovedné maďarské orgány prejavujú „systémovú neschopnosť, zlyhanie a neochotu zabrániť rozhodnutiam, ktoré sú v rozpore s platnou legislatívou“ a to najmä pokiaľ ide o verejné obstarávanie a konflikt záujmov. Tým sú podľa neho znížené šance na primerané obmedzenie rizík vzniku korupcie.

Politico upozornil na poznámku eurokomisára Hahna z 20. júla, ktorú zverejnili v registri transparentnosti Európskej komisie. Hahn v nej uviedol, že systémová korupcia, najmä vo verejnom obstarávaní, predstavuje hrozbu pre peniaze daňových poplatníkov EÚ. A to ak ich budú aj naďalej prideľovať maďarským orgánom.

Išlo by o tri programy kohéznej politiky

Komisár preto navrhol zmrazenie približne 70 percent finančných prostriedkov pre tri programy kohéznej politiky. Tie chce maďarská vláda čerpať v rámci aktuálneho sedemročného rozpočtu EÚ.

Politico v tejto súvislosti pripomenul odhady nemeckého europoslanca za politickú frakciu Zelených Daniela Freunda. Podľa nich by na základe Hahnovho návrhu mali byť platby z eurofondov Maďarsku v rámci súčasného rozpočtového cyklu znížené o zhruba 20 percent.

„Je správne, že Európska komisia konečne koná a chce zmraziť finančné prostriedky. Mnohé miliardy EÚ však aj naďalej budú vystavené systematickej korupcii systému, ktorý (v Maďarsku) zaviedol premiér Viktor Orbán,“ povedal Freund. Ten je v Európskom parlamente členom Výboru pre rozpočtovú kontrolu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet