Na hlavný obsah

Florida sa chystá na úder hurikánu Ian

Do bezpečia utekajú státisíce ľudí.

Florida sa chystá na úder hurikánu Ian
Na snímke hurikán Ian. Foto: Twitter/Vivian Gonzalez

Milióny obyvateľov amerického štátu Florida sa pripravujú na úder mimoriadne silného hurikánu Ian, ktorý môže spôsobiť katastrofálne škody. Hurikán, ktorý v utorok (27. 9.) devastujúco zasiahol Kubu, nad Mexickým zálivom zosilnel a teraz s rýchlosťou vetra 225 kilometrov za hodinu spadá na škále intenzity do štvrtej z piatich kategórií.

Výzvu na evakuáciu dostalo na západnom pobreží Floridy zhruba 2,5 milióna ľudí, ktorí sa snažia dostať do bezpečia vo vnútrozemí. Ďalší ľudia sa na živel pripravujú doma, zaobstarávajú si zásoby, zadebňujú okná a obkladajú vchody vrecúškami s pieskom.

Americké úrady aj meteorológovia varujú, aby ľudia hrozbu nepodceňovali, pretože hurikán podľa nich môže byť životu nebezpečný. Najväčšie riziko hrozia pobrežnému pásu dlhému asi 350 kilometrov, kde sú aj mestá Fort Myers, Tampa, Sarasota a St. Petersburg.

Povinne sa tam má evakuovať 1,75 milióna ľudí, ďalším 750 000 obyvateľom to úrady dôrazne odporúčajú. Na Floride sa otvorí 176 núdzových ubytovacích zariadení pre evakuovaných.

Národné stredisko pre hurikány (NHC) v stred skoro ráno miestneho času (dopoludnia SELČ) uviedlo, že hurikán sa nachádza asi 140 kilometrov juhovýchodne od mesta Naples na Floride a k pevnine sa dostane pravdepodobne popoludní alebo večer.

Najmenej 36 000 domácností je bez prúdu

Ľudia v pobrežných oblastiach jeho príchod pociťujú už teraz, pretože juh polostrova bičujú intenzívne zrážky a silný vietor. Niektoré miesta – napríklad okres Broward – hlásia výskyt tornád. Najmenej 36 000 domácností je na Floride bez prúdu, uvádza server Poweroutage.

„Úpenlivo žiadam a vyzývam všetkých, ktorí sa nachádzajú v evakuačnej zóne a dostali výzvu k evakuácii, aby tak ihneď urobili – teraz nastal ten čas. Čoskoro príde chvíľa, keď už nebude bezpečné cestovať,“ uviedol v utorok večer šéf floridského úradu pre zvládanie katastrof Kevin Guthrie.

„Je to veľká búrka, ako sa bude blížiť, bude tu veľa vody. Takýto prílev bude život ohrozujúci,“ povedal v Sarasote floridský guvernér Ron DeSantis. „Máte ešte trochu času, ale ten čas beží rýchlo,“ dodal a zopakoval naliehavú výzvu na evakuáciu.

Podľa odhadu meteorológov môže hurikán spôsobiť vzdutie hladiny mora až o 3,6 metra a napršať môže až 46 centimetrov zrážok. Na niektorých miestach podľa predpovede do piatku (30. 9.) naprší toľko zrážok, ako bežne o niekoľko mesiacov. Čakajú sa preto záplavy.

„Viem, že by som sa tohto (hurikánu) mal báť, ale na strach nemám čas. Jednoducho len viem, že odtiaľ musím zmiznúť,“ povedal agentúre Reuters jazzový pianista z Tampy John O´Leary, ktorý práve balil auto a odchádzal s manželkou do bezpečnejšieho vnútrozemia.

Podľa stanice CNN sa upchávajú niektoré cestné ťahy kvôli obrovskému počtu ľudí, ktorí sa snažia z oblasti dostať preč.

V ohrozenej časti Floridy sú zatvorené letiská a zábavné parky, ale tiež úrady, obchody, školy a niektoré nemocnice, nefungujú ani prístavy. Guvernér varoval, že na čerpacích staniciach môže dôjsť palivo.

Energetické spoločnosti uvádzajú, že dodávky prúdu sa môžu prerušiť aj na niekoľko dní. V pohotovosti je 5 000 členov národnej gardy, asistovať im môžu tisíce gardistov z okolitých štátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet