Na hlavný obsah

Heger: Vstupujeme do menšinovej vlády

Mená nových ministrov zatiaľ nezverejnil.

Heger: Vstupujeme do menšinovej vlády
Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Premiér Eduerd Heger (OĽANO) po pondelkovom (5. 9.) rokovaní vlády informoval, že „vstupujú do menšinovej vlády“. SaS oficiálne opúšťa koalíciu. Demisiu podali aj ostatní traja ministri zo SaS – školstva Branislav Gröhling, spravodlivosti Mária Kolíková a zahraničných vecí Ivan Korčok.

Urobili tak po tom, ako ich predseda strany Richard Sulík požiadal, aby počkali do pondelka. Sulík podal demisiu z postu ministra hospodárstva už v stredu (31. 8.).

Ich demisiu musí najskôr prijať prezidentka Zuzana Čaputová. Tejto otázke sa bude venovať po tom, ako sa vráti zo služobnej cesty.

Mená nástupcov odchádzajúcich ministrov zo SaS Heger zatiaľ neuviedol. Preferuje však obsadenie vedenia rezortov odborníkmi. Vymenovaniu nových ministrov má predchádzať diskusia s odchádzajúcimi ministrami.

„Je to čas zodpovednosti,“ povedal premiér s tým, že v parlamente sa budú venovať zákonom o energetickej kríze. Tie majú podľa neho v súčasnosti najvyššiu prioritu. Aj napriek menšinovej vláde očakáva väčšinovú podporu týchto zákonov.

Problém v menšinovej vláde nevidí. Nemyslí si, že koaličné strany budú musieť s opozičnými stranami obchodovať s podporou dôležitých zákonov. „Treba riešiť dôležité zákony na podporu ľudí počas energetickej krízy,“ dodal s tým, že verí v zodpovednosť všetkých poslancov voči občanom.

Fungovanie menšinovej vlády bez podpory extrémistov chce premiér dosiahnuť spoluprácou s poslancami demokratických strán. „Tých je v parlamente veľa,“ dodal.

Odchod strany SaS z koaličného štvorlístka ho mrzí. Ako však povedal, nepovažuje to za svoje profesionálne zlyhanie. Ku koaličnej kríze podľa neho vôbec nemuselo prísť, keby SaS v júli neprišla s ultimátom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko