Na hlavný obsah

Hurikán Ian udrel na Floride silou takmer piateho stupňa

Bez elektriny je vyše 600 000 domácností.

Hurikán Ian udrel na Floride silou takmer piateho stupňa
Satelitná snímka hurikánu Ian. Foto: TASR/AP

Búrka Ian zasiahla západné pobrežie amerického štátu Florida rýchlosťou takmer 250 kilometrov za hodinu a mala silu hurikánu piatej kategórie. Podľa monitorovacej stránky PowerOutage je na Floride bez prúdu viac ako 644 000 ľudí.

Stred hurikánu dosiahol pevninu na úrovni mesta Fort Myers na juhozápade Floridy a bude pokračovať smerom na severovýchod kolísavou rýchlosťou približne 20 kilometrov za hodinu.

„Je to naozaj obrovská búrka. Počas uplynulej noci naozaj výrazne zosilnela. Naozaj nás čaká hrozný deň alebo dva,“ povedal guvernér Floridy Ron DeSantis.

Úrady nariadili evakuáciu 2,5 milióna ľudí. Zákon však nikoho nenúti opustiť svoje domovy, uvádza agentúra AP. Podľa guvernéra je v pohotovosti 30 000 pracovníkov elektrickej infraštruktúry, ako aj prieskumné a záchranné tímy a 7 000 členov národnej gardy z Floridy a okolitých štátov.

Americký prezident Joe Biden vyzval obyvateľov, aby sa riadili pokynmi úradov. „Táto búrka je mimoriadne nebezpečná. Spoliehajte sa na úsudok úradov a odborníkov. Buďte pripravení,“ povedal v stredu (28. 9.) Biden.

Milióny ľudí museli opustiť svoje domovy. Vietor dvíha hladinu mora a spôsobuje záplavy. Meteorológovia a lovci búrok hovoria o nebývalej sile hurikánu.

„Úplne šialené. Som rád, že sme urobili len jeden prelet,“ komentoval svoje zábery z oka hurikánu Ian lovec búrok a pilot Nick Underwood, ktorý v ďalšom príspevku na twitteri poukázal aj na mimoriadne množstvo bleskov, ktorými sa búrka prejavila ešte predtým, ako zasiahla pevninu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet