Na hlavný obsah

Kirgizsko a Tadžikistan sa dohodli na pokoji zbraní

Stalo sa tak po obnovení konfrontácie.

Kirgizsko a Tadžikistan sa dohodli na pokoji zbraní
Ilustračná snímka - vlajka Kirgizska. Foto: Zuma Press/Profimedia

Zástupcovia Kirgizska a Tadžikistanu sa v piatok (16. 9.) dohodli na pokoji zbraní, napísala agentúra TASS. Po krátkej konfrontácii na začiatku tohto týždňa v piatok kirgizská pohraničná stráž uviedla, že tadžické ozbrojené sily znovu začali paľbu na niekoľko jej stanovíšť. Kirgizskí pohraničníci paľbu opätovali.

„Šéfovia kirgizského a tadžického Štátneho výboru národnej bezpečnosti (GKNB) sa dohodli na pokoji zbraní od 16.00 h (miestneho času, 12.00 h SELČ),“ oznámila kirgizská kontrarozviedka.

Tádžické sily podľa Kirgizska v piatok na viacerých miestach v hornatom regióne ostreľovali kirgizské pozície z mínometov, ale aj z tankov a obrnených vozidiel.

Pod raketovým ostreľovaním sa ocitla provinčná metropola Batken a tamojšie letisko. Podľa Tadžikov opačná strana ťažkými zbraňami ostreľovala stanicu pohraničníkov a dediny, zasiahnutých ich bolo okolo desiatich.

Zahynuli najmenej traja ľudia

Od stredy, keď obe strany ohlásili prvé incidenty, zahynuli najmenej traja ľudia, napísala agentúra Reuters. Na oboch stranách sú desiatky zranených.

V noci z pondelka na utorok tiež prepukli násilnosti na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom, ďalšími bývalými republikami Sovietskeho zväzu. Na oboch stranách po nich celkovo zostalo vyše 200 obetí, a sú tak najkrvavejšie od roku 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet