Na hlavný obsah

Kolumbia a Venezuela otvorili po siedmich rokoch spoločnú hranicu pre autá

Krajiny obnovili diplomatické vzťahy minulý mesiac.

Kolumbia a Venezuela otvorili po siedmich rokoch spoločnú hranicu pre autá
Na snímke slávnostné znovuotvorenie mosta nákladej doprave medzi Kolumbiou a Venezuelou.. Foto: TASR/AP

Kolumbia a Venezuela v pondelok (26. 9.) slávnostne otvorili po siedmich rokoch spoločnú hranicu pre automobilovú dopravu. Za prítomnosti nového kolumbijského prezidenta Gustava Petra a venezuelských a kolumbijských ministrov prešli cez hranice prvé kamióny. Boli ozdobené vlajkami a balónikmi v národných farbách oboch krajín.

Do Kolumbie tak opäť začnú nákladné autá legálne voziť nerastné suroviny či kávu. Opačným smerom povezú okrem iného potraviny či drogériový tovar, napísal server televízie Deutsche Welle.

„Obnovujeme vzťahy a otvárame úplne hranice pozemnej aj medzi našimi národmi. Je to historický deň,“ napísal na twitteri venezuelský autoritársky prezident Nicolás Maduro.

Venezualčania sa do vlasti vracať nemusia

Petro sľúbil, že nebude vracať do vlasti Venezuelčanov, ktorí utiekli do Kolumbie pred Madurovými represiami a ekonomickou krízou. Venezuelu opustilo v posledných rokoch na šesť miliónov ľudí, z toho najviac (na 1,8 milióna) ich žije práve v Kolumbii.

Slávnostného otvorenia hraníc sa v pondelok zúčastnili davy ľudí. Vypočuli si hymny oboch krajín a potom cez hranice prešiel prvý kamión po siedmich rokoch. A zatiaľ čo mnohí otvorení hranice vítajú, stovky Venezuelčanov a Kolumbijčanov z tohto dôvodu prídu aj prácu, napísal denník El País.

Cez hranicu sa totiž tovar a ľudia aj v čase uzávery dostávali ilegálne. Existovali aj organizované skupiny, ktorých členovia za úplatok prenášali batožinu s tovarom na bedrách. Keď to nešlo cez priechody, nosili ich cez hranicu po rôznych chodníkoch.

Kolumbia a Venezuela v týchto dňoch tiež obnovujú letecké spojenie medzi Bogotou a Caracasom, niekoľko aerolínií začína opäť prevádzkovať priame linky. Dôvody, prečo ich v predchádzajúcich rokoch prerušili či výrazne obmedzili, boli rôzne, poslednou kvapkou bola pandémia koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet