Na hlavný obsah

Maďarská vláda predložila návrhy zmien zákonov potrebných k dohode s Bruselom

Zmeniť by sa mali pravidlá vyšetrovania finančných podvodov.

Maďarská vláda predložila návrhy zmien zákonov potrebných k dohode s Bruselom
Na ilustračnej snímke vlajka Maďarska. Foto: Pixabay

Maďarská vláda predložila v pondelok (19. 9.) do parlamentu prvé návrhy úprav zákonov, ktoré sú potrebné k dosiahnutiu dohody Maďarska s Európskou komisiou (EK) ohľadne podmienok pre vyplácanie eurofondov. Informuje o tom server 24.hu.

Server pripomína, že vláda od júna rokuje s EK, aby vyhovela požiadavkám Bruselu a získala pozastavené dotácie.

Minister zodpovedný za regionálny rozvoj a eurofondy Tibor Navracsics v nedeľu (18. 9.) avizoval, že do pondelka bude pripravený prvý balík návrhov novelizovaných zákonov v súlade s požiadavkami Bruselu.

V návrhoch predložených vicepremiérom Zsoltom Semjénom a ministerkou spravodlivosti Judit Vargovou sa menia pravidlá vyšetrovania finančných podvodov. Úpravy nariaďujú Národnému úradu pre dane a clá (NAV) súčinnosť pri kontrolách zo strany Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF).

Vládni predstavitelia veria, že sa s Bruselom dohodnú

Aj keď EK aktuálne zmrazila 65 percent eurofondov určených pre Maďarsko, do konca roka Budapešť uzatvorí dohodu s Bruselom a vyplácanie eurofondov bude pokračovať. Vyhlásil to Navracsics v pondelňajšom rozhovore pre server valaszonline.hu.

Podľa neho Maďarsko prežije súčasnú krízu bez eurofondov, pretože k dohode určite dôjde.

EK v nedeľu odporučila znížiť sumu vyplácanú Maďarsku zo spoločného rozpočtu EÚ o približne 7,5 miliardy eur v dôsledku porušovania zásad právneho štátu a nedostatkov v boji proti korupcii.

Eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn poukázal na systémové nezrovnalosti v maďarských zákonoch o verejnom obstarávaní, slabú ochranu proti konfliktu záujmov, málo účinné trestné stíhanie a nedostatky v ďalších protikorupčných opatreniach.

Eurokomisár privítal najnovšie prísľuby Budapešti, zdôraznil však, že ich musia pretaviť do zákonov a praktických opatrení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet