Na hlavný obsah

Mariana Kočnera v kauze motákov právoplatne oslobodili

Jeho konanie nebolo trestným činom, odvolací súd sa s tým stotožnil.

Mariana Kočnera v kauze motákov právoplatne oslobodili
Na snímke obžalovaný Marian Kočner Foto: TASR

Podnikateľ Marian Kočner je v kauze takzvaných motákov z väzby právoplatne nevinný. Rozhodol o tom v utorok (13. 9.) Krajský súd v Bratislave. Ten síce zrušil oslobodzujúci rozsudok Okresného súdu Bratislava I z decembra minulého roku, sám však vyniesol takisto oslobodzujúci rozsudok.

Podľa predsedníčky senátu odvolacieho súdu bolo totiž potrebné pôvodný rozsudok „kozmeticky upraviť“. Krajský súd sa totiž stotožnil s pôvodnou kvalifikáciou obžaloby, ktorá Kočnera vinila z marenia spravodlivosti. To prvostupňový súd prekvalifikoval na trestný čin krivej výpovede a krivej prísahy.

Podľa predsedu senátu Mareka Fila bolo v rámci vykonaného dokazovania preukázané, že predmetný list napísal obžalovaný, aj to, že sa prostredníctvom pravdepodobne advokáta dostal k Petrovi Tóthovi. To však nie je trestným činom, keďže sa v tom období nenachádzal vo väzbe pre hrozbu ovplyvňovania svedkov.

Nepreukázalo sa ani navádzanie na krivú výpoveď

Zároveň sa zo strany Mariana Kočnera nepreukázalo ani navádzanie na krivú výpoveď. „Text napísaný v predmetnom motáku sám o sebe nič neznamená v oblasti vyvodenia trestnej zodpovednosti,“ povedal v decembri 2021 Filo. Doplnil, že z viacerých verzií vysvetľujúcich obsah motáku bola najlogickejšia verzia obžalovaného.

Ten ešte vo svojej záverečnej reči povedal, že prípadný svedok Osuský by nemohol klamať, keďže jeho zistenia o kauze Markíza musia byť archivované v SIS. Zároveň by mu tajná služba s vysokou pravdepodobnosťou ani nedovolila vypovedať pred súdom, preto by manipulovať jeho výpoveď nemalo zmysel.

„Výpoveď svedka Tótha nekorešponduje so samotným textom v motáku,“ doplnil predseda senátu s tým, že v tejto súvislosti musel súd uplatniť zásadu „pri pochybnostiach v prospech obžalovaného“.

Kočner sa podľa pôvodnej obžaloby svojím konaním dopustil trestného činu marenia spravodlivosti. Súd však na verejnom zasadnutí ešte v júni 2021 zmenil kvalifikáciu skutku na trestný čin krivej výpovede a krivej prísahy.

Predseda senátu túto zmenu odôvodnil tým, že mariť spravodlivosť falšovaním dôkazu je možné len pri dôkaze, ktorý už existuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko