Na hlavný obsah

Médiá odsúdili Matovičove útoky na novinárov

Kritizovali ho za ne aj poslanci z vlastných radov.

Médiá odsúdili Matovičove útoky na novinárov
Minister financií Igor Matovič (OĽANO) počas vystúpenia v parlamente. Foto: RTVS

Spravodajstvo RTVS sa pripája k ďalším slovenským médiám, ktorých šéfredaktori odsudzujú útoky ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) na novinárov. Minister ich označil za „progresívnych fašistov“. Urobil z nich preto terče.

Za svoj prejav v parlamente si vyslúžil kritiku aj od vlastných poslancov a koaličných partnerov. Nepáči sa im, že slovne napáda i hlavu štátu.

„To, čo sa tu dva a pol roka v médiách deje, je novodobý fašizmus. Toto sa dialo v 30. rokoch minulého storočia. Vtedy žurnalisti boli trošku iní, ale aj Hitler mal presne takýchto novinárov,“ povedal Matovič v parlamente počas svojho odvolávania.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Niektoré médiá podľa neho pomáhajú liberálom a, naopak, kritizujú konzervatívne zmýšľajúcich politikov. Výroky však nepobúrili len novinárov, ale aj poslancov z vlastných radov. „Ako predseda mediálneho výboru sa ohradzujem proti takýmto ostrým vyjadreniam,“ zdôraznil poslanec Kristián Čekovský (OĽANO).

„Ja by som určite nevnášal problematiku druhej svetovej vojny do Národnej rady SR. Už sme niekde úplne inde. Nemyslím si, že je dobré vôbec burcovať verejnosť týmto smerom,“ myslí si podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO).

Premiér: Novinári sú strážcovia demokracie

Na to, či sú takéto vyjadrenia ministra v poriadku, predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) neodpovedal. Tvrdí, že novinárov považuje za strážcov demokracie. „Pre mňa je veľmi dôležité, aby sme budovali prostredie, kde novinári budú môcť slobodne pracovať,“ povedal Heger.

Podľa politológa v civilizovanej krajine by po podobných výrokoch už politik skončil. Ministra financií RTVS oslovilo, či sa za svoje výroky neplánuje ospravedlniť. Do uzávierky neodpovedal. K otvorenému listu šéfredaktorov sa vyjadril na sociálnej sieti.

„Miesto konštruktívneho priznania si viny, ste si opäť len útok vybrali. Klamať ľuďom tak, ako ste viacerí z vás spravili, že som všetkých novinárov na Slovensku prirovnal k Hitlerovým, je skutočne podlá a veľmi nebezpečná lož s cieľom zmanipulovať verejnú mienku tesne pred mojím odvolávaním,“ napísal Matovič na facebooku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko