Na hlavný obsah

Menšie nemocnice už postupne začínajú šetriť

Vypínajú klimatizáciu, svetlá, obmedzujú kúrenie a používanie vody.

Menšie nemocnice už postupne začínajú šetriť
Na snímke nemocnica vo Veľkom Krtíši. Foto: RTVS

Vypínajú klimatizáciu, svetlá, obmedzujú kúrenie a používanie vody. Najmä menšie nemocnice už postupne začínajú šetriť. Kým veľký nárast cien energií sa očakáva až od začiatku budúceho roka, niektorým zdravotníckym zariadeniam výrazne stúpli faktúry už teraz. Žiadajú preto o pomoc štát.

Nemocnica vo Veľkom Krtíši vlani platila za plyn približne 7 000 eur mesačne. Aktuálna faktúra za september stúpla až na 37 000 eur. Nemocnica začína šetriť.

„Nemôže to mať dopad na zdravotnú starostlivosť ani ošetrovateľskú pre pacientov. Budeme mať kontrolu na každom oddelení, či je to svietenie alebo je to voda. Oddelenie, ktoré máme momentálne len polootvorené, tak to sa bude škrtiť. Nejakým takýmto štýlom začíname a uvidíme ďalej,“ povedala Marcela Dekrétová, riaditeľka Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Veľký Krtíš.

Veľkokrtíšska nemocnica v súčasnosti rieši problém s vysokými cenami za plyn formou splátkového kalendáru. K podobným krokom plánujú pristúpiť aj ďalšie nemocnice. Ide však len o dočasné riešenie.

„Ja sa bojím, že hrozí aj zatváranie nemocníc, takýchto malých určite. Ak nám splátkové kalendáre nevyjdú a nezazmluvnia nás poisťovne, ministerstvo zdravotníctva nám nedá žiadne peniaze, tak je to veľmi ťažké obdobie,“ ozrejmila Dekrétová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Väčšina nemocníc má zazmluvnené ceny elektriny do konca roka. Výrazný nárast výdavkov preto očakávajú od 1. januára.

„Odhadujeme, že cena elektrickej energie sa bude zvyšovať približne o vyše 300 percent. Ale situácia je v tomto smere nestabilná a cena plynu sa zvýši o vyše 190-percent. Očakávame predovšetkým systémové kroky zo strany vlády Slovenskej republiky, pretože riešenie nie je výhradne len na strane poskytovateľov,“ informovala Martina Pavlíková, hovorkyňa nemocníc skupiny Agel.

Nemocnice zatiaľ od štátu nedostali žiadne kompenzácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny