Na hlavný obsah

NASA presunie raketu SLS späť do hangáru

Dôvodom je blížiaci sa hurikán Ian.

NASA presunie raketu SLS späť do hangáru
Raketu NASA presúva do hangáru pre blížiacu sa tropickú búrku Ian. Foto: TASR/AP

Americká vesmírna agentúra NASA sa pre hurikán Ian, ktorý v najbližších dňoch udrie na Floride, rozhodla premiestniť raketu SLS misie Artemis späť do hangáru. NASA o rozhodnutí informovala v pondelok (26. 9.) na sociálnej sieti twitter.

Raketa SLS s modulom Orion bez posádky mala podľa pôvodného plánu vzlietnuť koncom augusta. Posledným termínom pre štart bol utorok (27. 9.). V sobotu (24. 9.) NASA oznámila, že štart misie musí pre hurikán znovu odložiť. 

NASA zatiaľ neoznámila nový dátum plánovaného štartu. Uviedla, že ak bude musieť SLS odtiahnuť späť do hangáru, môže to znamenať odklad štartu na november. Prvé dva odklady v auguste a septembri spôsobili technické ťažkosti s chladením jedného zo štyroch raketových motorov a neskôr s únikom tekutého vodíka pri tankovaní.

Pri testovacej misii Artemis I má Orion bez posádky obkrúžiť zemskú družicu a vrátiť sa na Zem. V prípade úspechu majú nasledovať cesty k Mesiacu s posádkou. Podľa súčasného plánu má modul Orion s posádkou obletieť Mesiac v roku 2024 a pri misii Artemis III sa majú na jeho povrch postaviť dvaja ľudia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet