Na hlavný obsah

OSN: Čína sa dopustila vážneho porušenia ľudských práv v Sin-ťiangu

Peking tvrdenia odmieta.

OSN: Čína sa dopustila vážneho porušenia ľudských práv v Sin-ťiangu
Príslušníci ujgurskej menšiny. Foto: Twitter/UN Human Rights

Čína sa v rámci svojich stratégií proti terorizmu a extrémizmu dopustila v oblasti Sin-ťiangu, kde žije moslimská menšina Ujgurov, závažných porušení ľudských práv. Uvádza to dlho očakávaná správa vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovej.

Podľa dokumentu vyšetrovatelia získali „vierohodné dôkazy“ o mučení, ktoré by mohlo predstavovať „zločiny proti ľudskosti“. Peking správu odmietol a tvrdí, že text používa lži a dezinformácie.

Správa vysokej komisárky z cesty, ktorú do čínskej oblasti podnikla v máji, bola podľa diplomatov pripravená na zverejnenie už dlhší čas. Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva tak urobil v stredu (31. 8.) večer, len niekoľko minút pred koncom štvorročného mandátu Bacheletovej.

Podľa dokumentu sa čínske úrady dopustili v rokoch 2017 až 2019 závažných porušení práv príslušníkov menšiny Ujgurov a ďalších moslimských menšín v oblasti Sin-ťiangu. Znepokojenie vzbudzujú najmä pracovné tábory, ktoré pre prísne podmienky pobytu tvoria „živnú pôdu“ pre diskrimináciu a porušovanie práv.

Podľa správy sú informácie o mučení, zlom zaobchádzaní či sexuálnom zneužívaní v táboroch hodnoverné. Zaradenie do táborov či pracovných programov podľa správy OSN potom vykazuje znaky náboženskej a etnickej diskriminácie. Rozsah nelegálneho a diskriminačného väznenia členov menšiny by mohol predstavovať až zločiny proti ľudskosti.

V tejto súvislosti OSN vyzvala čínske úrady, aby okamžite podnikli kroky na prepustenie „všetkých jednotlivcov, ktorých svojvoľne zbavili slobody“ a aby prestali so zastrašovaním členov ujgurskej menšiny. Správa neuvádza, koľko osôb čínska vláda takto zadržiava. Podľa ľudskoprávnych organizácií by však v táboroch mohlo byť viac ako milión ľudí.

Čína tvrdenia odmieta

Čínska diplomatická misia v Ženeve správu okamžite skritizovala. Podľa čínskej diplomacie, ktorá opakovane odmietala jeho zverejnenie, je dokument „fraškou zosnovanou niektorými západnými krajinami a protičínskymi silami“.

V Sin-ťiangu, ako tvrdí ďalej Peking, teraz vďaka vládnym stratégiám panuje „sociálna stabilita, ekonomický rozvoj, kultúrna prosperita a náboženská harmónia“. Už päť rokov sa tam nestali žiadne teroristické útoky, píše sa vo vyhlásení.

Svetový ujgurský kongres, čo je medzinárodná organizácia ujgurských exulantov, ktorá sa snaží reprezentovať spoločné záujmy Ujgurov, správu OSN privítal a vyzval na rýchlu medzinárodnú reakciu.

„Ide o zásadný obrat, pokiaľ ide o medzinárodnú reakciu na ujgurskú krízu,“ citovala BBC jedného zo zástupcov organizácie Omera Kanata. „Napriek usilovnému popieraniu čínskej vlády teraz OSN oficiálne uznala, k akým hrozivým zločinom dochádza,“ dodal.

Bacheletová už skôr uviedla, že čelila tlakom z oboch strán – aby správu nezverejnila, aj aby ju zverejnila. Po vydaní správy odmietla, že by bola príliš naklonená Číne. „Viesť dialóg a snažiť sa veci lepšie pochopiť neznamená záležitosti tolerovať, odvracať od nich zrak či zatvárať nad nimi oči,“ uviedla Bacheletová.

Potvrdili to, čo sa už vedelo

Podľa agentúry AFP správa neprináša žiadne úplne nové poznatky o situácii v Sin-ťiangu. Potvrdzuje však mnohé skoršie informácie mimovládnych organizácií, ktoré tým, že dostali „punc oficiálnosti“ OSN, získajú na váhe a vierohodnosti.

Text neobsahuje slovo genocída, z ktorej Čínu vinia niektoré západné krajiny, napríklad USA. Autori v správe využili tiež výpovede bývalých väzňov v pracovných táboroch či ich príbuzných.

Mimovládne organizácie a niektoré západné krajiny dlhodobo kritizujú čínske úrady za závažné porušovanie ľudských práv Ujgurov. Tých podľa nich väznia v pracovných táboroch, kde musia vykonávať nútené práce a čelia mučeniu. Čína to odmieta a tvrdí, že v táboroch sa uskutočňuje rekvalifikácia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet