Na hlavný obsah

Raísí: Sú náznaky existencie holokaustu, ale musí sa to vyšetriť

Iránski politici holokaust doteraz popierali.

Raísí: Sú náznaky existencie holokaustu, ale musí sa to vyšetriť
Na snímke iránsky prezident Ebráhím Raísí. Foto: TASR/AP

Existujú náznaky, že sa holokaust stal. Ak áno, treba to vyšetriť. V rozhovore s americkou stanicou CBS to povedal iránsky prezident Ebráhím Raísí. Iránski politici holokaust doteraz popierali, Irán neuznáva ani existenciu Izraela.

Raísí teraz mieri do USA na zasadnutie Valného zhromaždenia OSN, kde má prehovoriť tento týždeň. Pred odletom povedal novinárom, že v programe nemá stretnutie s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

V rozhovore so CBS, ktorý natočili minulý týždeň v Teheráne a odvysielali ho v pondelok (19. 9.), dostal Raísí okrem iného otázku, či si myslí, že sa holokaust stal. „Existujú určité známky, že sa stal. Ak áno, potom by mali umožniť to vyšetriť a skúmať,“ odpovedal.

Má podľa neho Izrael právo na existenciu?

Pri odpovedi na otázku, či si myslí, že má Izrael právo existovať, previedol reč k Palestínčanom. „Oni sú realita. Na existenciu má právo ľud Palestíny. Ten prinútili opustiť domovy a vlasť. Američania podporujú, aby tento umelý režim (Izrael) zakorenil a bol zriadený,“ vyhlásil Raísí.

Spýtali sa ho aj na to, či je Irán ochotný uzavrieť dlho vyjednávanú dohodu, ktorá má umožniť návrat k dokumentu z roku 2015 o obmedzení iránskeho jadrového programu výmenou za zrušenie protiiránskych sankcií.

Raísí povedal, že Irán bude požadovať záruky. „Ak dostaneme záruky, potom sa Američania z dohody (znovu) nestiahnu. Porušili svoje sľuby a urobili to jednostranne. Povedali ‚Odstupujeme od dohody‘. Sľuby sú teraz bezpredmetné,“ uviedol prezident.

Zopakoval, že Irán nemá v úmysle získať jadrovú zbraň. USA od dohody s Iránom odstúpili v roku 2018 a Irán ju potom prestal dodržiavať.

Ďalšia otázka smerovala k moslimským štátom – Maroku, Sudánu, Bahrajnu a Spojeným arabským emirátom – ktoré v roku 2020 normalizovali vzťahy s Izraelom a uznali ho.

„Ak štát podá ruku sionistickému režimu, stáva sa spoluvinníkom jeho zločinov. A oni (predstavitelia štátov, ktoré nadviazali vzťahy s Izraelom) vrážajú Palestíne nôž do chrbta,“ dodal iránsky prezident.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet