Na hlavný obsah

Ruská speváčka Alla Pugačovová kritizovala ruskú inváziu na Ukrajine

Žiada o zaradenie na ruský zoznam zahraničných agentov.

Ruská speváčka Alla Pugačovová kritizovala ruskú inváziu na Ukrajine
Ruská speváčka Alla Pugačovová. Foto: RIA Novosti archive

Známa ruská speváčka Alla Pugačovová v nedeľu (18. 9.) verejne kritizovala vojnu, ktorú vedie Rusko na Ukrajine. Podľa nej zabíja vojakov pre iluzórne ciele, zaťažuje obyčajných ľudí a mení Rusko v globálneho vyvrheľa. Pugačovová to podľa agentúry Reuters uviedla na instagrame, ktorý v Rusku zakázali.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu (24. februára) Rusko bojuje aj proti kritikom vo vlastnej krajine. Umelci dostávajú pokuty za protivojnové vyjadrenia a štátne televízie kritikov „špeciálnej vojenskej operácie“, ako inváziu Moskva nazýva, označujú za vlastizradcov.

Sedemdesiattriročná Pugačovová, ktorá je stálicou ruského popu, vo svojom vyjadrení požiadala Rusko, aby ju označilo za „zahraničného agenta“, rovnako ako to urobili jej mužovi. Štyridsaťšesťročného televízneho komika Maxima Galkina na zoznam „zahraničných agentov“ zaradili v piatok (16. 9.).

„Žiadam vás, aby ste ma zaradili medzi zahraničných agentov mojej milovanej krajiny, pretože som solidárna so svojím manželom,“ napísala speváčka. Ako uviedla, jej manžel je len vlastenec, ktorý chce prosperujúcu krajinu, kde vládne mier a sloboda, a kde „už nebudú zomierať naši chlapci pre iluzórne ciele“.

Rusko sa podľa nej stáva „vyvrheľom“ a konflikt zaťažuje životy obyčajných Rusov. Pugačovová nepoužila slovo vojna, ale vo svojom komentári dala jasne najavo svoj nesúhlas s tým, čo Kremeľ označuje za špeciálnu vojenskú operáciu, napísala Reuters.

Podobná kritika od jednej z najväčších ruských celebrít je vzácna a v terajšom Rusku potenciálne nebezpečná. Ukazuje však, že vojna znepokojuje aj širšie ruské elity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet