Na hlavný obsah

Silné zemetrasenie má na svedomí najmenej tri obete

Papua-Nová Guinea hlási silu 7,6 stupňa.

Silné zemetrasenie má na svedomí najmenej tri obete
Na snímke vlajka štátu Papua-Nová Guinea. Foto: Pixabay

Silné zemetrasenie má na svedomí najmenej tri obete, ktoré v nedeľu (11. 9.) postihlo Papuu-Novú Guineu. Podľa agentúry AP, ktorá citovala americkú geologickú službu USGS, malo silu 7,6 stupňa. Hlásia tiež ranených a materiálne škody.

Smrť troch ľudí zavinil zosuv pôdy v meste Wau, kde sa ťaží zlato. Ďalších ľudí zranili padajúce trosky. Medzi poškodenými objektmi sú zdravotnícke kliniky, domy, cesty a diaľnice, povedal riaditeľ úradu pre riešenie katastrof Charley Masange.

Celkový rozsah škôd alebo počet ranených bude podľa neho známy neskôr. Hoci boli otrasy silné, väčšieho počtu obetí oblasť ušetrila. A to vzhľadom na riedke osídlenie a fakt, že na mieste nie sú výškové budovy, povedal Masange.

Otrasy pôdy zaznamenali o 6.46 h miestneho času (v sobotu o 22.46 h SELČ). Vychádzali z hĺbky 50 až 60 kilometrov. Epicentrum sa nachádzalo 65 kilometrov od druhého najväčšieho mesta krajiny Lae.

Geológ Renagi Ravu povedal, že sa krajina chvela viac ako minútu. Mal práve doma návštevu dvoch kolegov, a keď sa snažil zdvihnúť sa zo stoličky, nedokázal udržať rovnováhu a zrútil sa na ostatných.

Podľa Ravua žije v meste, vzdialenom 66 kilometrov od centra otrasov, asi 10 000 ľudí. „Bežne tu cítime otrasy pôdy, ale zvyčajne netrvajú tak dlho a nie sú také silné ako tento raz,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet