Na hlavný obsah

Štrajk pilotov spoločnosti Lufthansa ochromil Nemecko. Zrušili až 800 letov

Odbory žiadajú zvýšenie platov.

V Nemecku štrajkujú piloti Lufthansy. Osemsto letov zrušili a na letiskách vládol chaos. Odbory žiadajú zvýšenie platov pre vyše 5 000 zamestnancov. A to o 5 a pol percenta v tomto roku, ako aj automatickú úpravu miezd o infláciu od budúceho roka. Podľa odhadov leteckej spoločnosti protestná akcia zasiahla asi 130 000 pasažierov.

Lufthansa zrušila vyše 800 letov a to najmä v Mníchove a vo Frankfurte nad Mohanom. Rozhodnutie zorganizovať štrajk práve teraz nie je žiadna náhoda. Ľudia sa vracajú z dovoleniek a prázdnin späť do Nemecka a aj mnohí turisti majú v pláne z krajiny odcestovať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Môžem potvrdiť, že sa pokúšali do poslednej minúty dohodnúť s Lufthansou. Snažili sme sa dosiahnuť dobrý výsledok zvýšením tlaku, čo sa nepodarilo a tak je štrajk nevyhnutný,“ tvrdí Marcel Gröls z odborovej organizácie pilotov Vereinigung Cocpit.

Letecká spoločnosť podrobila štrajk ostrej kritike s tým, že pilotom ponúkla spravodlivé riešenie tarifného konfliktu. „Ponúkli sme im zvýšenie platu o 900 eur mesačne čo považujeme za dobrú ponuku zvlášť pre mladších pilotov, ktorí majú nižšie platy,“ uviedol hovorca Lufthansy Andreas Bartels.

Nespokojní sú aj pasažieri, ktorí dostali informáciu o štrajku príliš neskoro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet