Na hlavný obsah

Turecko sa ponúka za sprostredkovateľa v otázke Záporožskej jadrovej elektrárne

Erdogan o tom telefonicky diskutoval s Putinom.

Turecko sa ponúka za sprostredkovateľa v otázke Záporožskej jadrovej elektrárne
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu (3. 9.) povedal v telefonickom rozhovore ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že v spore týkajúcom sa ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne okupovanej Ruskom môže byť Turecko sprostredkovateľom. Informuje agentúra AFP.

„Prezident Erdogan uviedol, že Turecko môže zohrať úlohu sprostredkovateľa čo sa týka Záporožskej jadrovej elektrárne, rovnako, ako to už urobilo pri obilnej dohode,“ uviedla kancelária tureckého prezidenta.

Erdogan s Putinom diskutovali aj o plánoch na pokračovanie výstavby tureckej jadrovej elektrárne Akkuyu, informuje agentúra Reuters.

Turecko udržiava dobré vzťahy s Ruskom aj Ukrajinou

Obaja lídri sa zároveň dohodli, že o týchto otázkach budú podrobnejšie rokovať na Summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu, ktorý sa má 15.-16. septembra konať v uzbeckom meste Samarkand.

Turecký prezident navštívil ešte v auguste Ľvov, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. V súvislosti s pretrvávajúcimi bojmi okolo záporožskej elektrárne vtedy vyjadril obavy a varoval pred nebezpečenstvom „ďalšieho Černobyľa“.

AFP pripomína, že Turecko má priateľské vzťahy ako s Moskvou, tak aj s Kyjevom. Ukrajine dodalo drony, zároveň však v súvislosti s inváziou neuvalilo sankcie na Rusko, ako to spravili západné krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet