Na hlavný obsah

Zdravotníctvo potrebuje na budúci rok viac peňazí

Ide o sumu 800 miliónov eur.

Zdravotníctvo potrebuje na budúci rok viac peňazí
(Ilustračná fotografia) Foto: RTVS

Rezort zdravotníctva bude na budúci rok potrebovať o 800 miliónov eur viac. Odhaduje to prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko. Upozornil, že bez zvýšenia nevedia zabezpečiť súčasnú zdravotnú starostlivosť.

„Keď peniaze neprídu cez štátny rozpočet a zvýšia sa odvody za poistencov štátu, rozpočet pre zdravotníctvo sa musí zvýšiť, ak sa má všetko realizovať. Poisťovne na to nebudú mať peniaze,“ zdôraznil Petko.

ANS vyčíslila celkový nárast budúcoročných nákladov pre 79 nemocníc v asociácii na 355 miliónov eur. Zvýšenie prevádzkových nákladov nemocníc odhaduje asociácia na 111 miliónov eur.

„Musíme brať do úvahy ceny za energie, infláciu. Napríklad ceny potravín v našich nemocniciach stúpli o 22 percent. Predpokladáme, že takýto materiál sa posunie aj na ministerstvo financií,“ podotkol Petko.

Viceprezident ANS Igor Pramuk konkretizoval, že nemocnice vedia zvládnuť ceny na úrovni 130 eur za megawatthodinu elektrickej energie a 50 eur za plyn. Tvrdí, že výdavky navyše sa musia kompenzovať, inak nastane „veľký problém.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika