Na hlavný obsah

Zelenskyj: Ukrajina bude brániť svojich ľudí, ktorí žijú na okupovaných územiach

Čoskoro podľa neho tiež prídu dobré správy z frontu.

Zelenskyj: Ukrajina bude brániť svojich ľudí, ktorí žijú na okupovaných územiach
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: Twitter/Reuters

Ukrajina bude brániť svojich ľudí, ktorí stále žijú na Moskvou okupovaných územiach. Uviedol to vo svojom nočnom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Urobil tak v reakcii na hlasovanie na Moskvou okupovaných ukrajinských územiach. Tie proruské úrady označujú za referendá o pripojení k Rusku.

Okupačné úrady tvrdia, že ľudia v plebiscitoch (ľudové hlasovania) súhlasili s pripojením k Rusku. Výsledky sa podľa nich v jednotlivých regiónoch pohybujú od 87 percent do viac ako 99 percent pre spojenie s Ruskou federáciou. Hlasovanie okrem Kyjeva neuznávajú ani západné krajiny.

„Túto frašku na okupovaných územiach nemožno nazvať ani imitáciou referenda,“ uviedol vo videopríhovore Zelenskyj podľa agentúry Reuters.

„Budeme rokovať na ochranu našich ľudí,“ vyhlásil podľa agentúry AFP. Spomenul Ruskom okupované ukrajinské regióny, vrátane polostrova Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014.

Čoskoro podľa neho tiež prídu dobré správy z frontu, podrobnosti neposkytol. „Postupujeme a oslobodíme našu krajinu,“ povedal.

Proruské úrady medzitým vyhlásili, že všetky okupované regióny, kde sa narýchlo zorganizované hlasovania konali, hlasovali za pripojenie k Rusku.

Takmer stopercentná podpora

LNR, DNR a úrady okupovanej časti Záporožskej oblasti oznámili takmer stopercentnú podporu pripojenia k Rusku. Zatiaľ čo úrady obsadenej časti Chersonskej oblasti z nejakého dôvodu hlásia skromnejší výsledok 87,05 percenta pre tento krok. Napísala to stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Ruská agentúra TASS píše, že podľa sčítania 100 percent volebných lístkov hlasovalo v Záporožskej oblasti za pripojenie k Ruskej federácii 93,11 percenta ľudí, v LNR 98,42 percenta osôb a v DNR ich bolo za tento krok 99,23 percenta.

Päťdňové hlasovanie, o ktorých konaní proruské úrady informovali len pred týždňom, opakovane sprevádzali správy o nútenej účasti a ďalších volebných podvodoch. Moskvou teraz ovládané oblasti navyše v uplynulých mesiacoch kvôli vojne opustila značná časť ich obyvateľov.

Západné krajiny aj Kyjev hlasovanie ani jeho výsledok neuznávajú. Celá akcia je podľa nich propaganda a nelegálny podvrh s cieľom umožniť Moskve anektovať násilne obsadené územia.

Zelenskyj v utorok (27. 9.) nečakane prehovoril k Bezpečnostnej rade OSN, kde podľa agentúry AP vyhlásil, že akákoľvek anexia je v modernom svete zločinom. Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová uviedla, že USA predložia BR OSN rezolúciu odsudzujúcu hlasovanie, ktorá označila za fingované.

„Ukrajina nebude nikdy súhlasiť s ultimátami,“ uviedlo v stredu ukrajinské ministerstvo zahraničia. Svojich medzinárodných partnerov vyzvalo, aby Kyjevu poskytli ďalšiu vojenskú pomoc a proti Rusku zaviedli ďalšie tvrdé sankcie.

Nové sankcie?

Kanadský premiér Justin Trudeau vyhlásil, že pre „podvodné referendá“ mieni prikročiť k novým sankciám. Ottawa nikdy neuzná výsledky hlasovania ani ruský pokus o nezákonnú anexiu ukrajinských území, napísal v stredu (28. 9.) Reuters.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá bežne monitoruje rôzne voľby, už skôr uviedla, že výsledky terajšieho hlasovania nebudú z právneho hľadiska platné, pretože akcia je v rozpore s ukrajinskými zákonmi i medzinárodným právom, koná sa v oblastiach, kde nie je bezpečné, a nezúčastňujú sa na nej nezávislí pozorovatelia.

EÚ odsúdila výsledky „referend“

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v stredu odsúdil „nezákonné“ hlasovania o anexii, ktoré Rusko uskutočnilo v štyroch okupovaných oblastiach Ukrajiny, a „sfalšované“ výsledky týchto tzv. referend.

„EÚ odsudzuje konanie nezákonných referend´ a ich sfalšované výsledky,“ uviedol to vo vyhlásení na twitteri.

Podľa Borrella ide o ďalšie porušenie zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny „na pozadí systematického porušovania ľudských práv“.

Očakáva sa, že ruský prezident Vladimir Putin vystúpi v piatok (30. 9.) v parlamente s prejavom o referendách, píše agentúra AP. Podľa Valentiny Matvijenkovej, ktorá predsedá hornej komore parlamentu, by zákonodarcovia mohli prerokovať anexiu 4. októbra.

„Výsledky sú jasné. Vitajte doma, v Rusku! „napísal v noci na stredu na telegrame bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý je v súčasnosti podpredsedom ruskej bezpečnostnej rady.

Výsledok sa očakával

Výsledok oficiálne vyznievajúci v prospech Moskvy sa v hlasovaní všeobecne očakával. Podľa AP pripravuje pôdu pre novú nebezpečnú fázu sedemmesačnej ruskej invázie na Ukrajine. Očakáva sa, že poslúži Moskve ako zámienka pre rýchlu anexiu regiónov.

Úspešné ukrajinské oslobodzovanie vlastných území by potom Moskva mohla vyhlasovať za útok na svoju vlastnú pôdu. Rusko zároveň mobilizovalo a zosilnelo varovanie, že by mohlo na obranu nasadiť tiež jadrové zbrane.

Kyjev opakovane varoval Moskvu, že zábor ďalších území zničí akúkoľvek šancu na mierové rokovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet