Na hlavný obsah

Developeri sa snažia zvýšiť ceny už predaných novostavieb

Používajú takzvané inflačné doložky.

Developeri sa snažia zvýšiť ceny už predaných novostavieb
Budete musieť ešte doplatiť. Takáto výzva prenasleduje vlastníkov nových bytov čoraz častejšie. Foto: RTVS

Budete musieť ešte doplatiť. Takáto výzva prenasleduje vlastníkov nových bytov čoraz častejšie. Developeri používajú takzvané inflačné doložky, cez ktoré sa pokúšajú cenu novostavby navýšiť. A nie len tie.

Pani Zuzana kupuje 4-izbový byt v novostavbe Opál v Jarovciach pri Bratislave. Zmluvu o budúcej zmluve podpisovala ešte v roku 2020.

„Tam uviedli, že cena je pevná. Nebola tam žiadna inflačná doložka ani žiadny odstavec, ktorý by umožňoval developerovi cenu akýmkoľvek spôsobom zdvihnúť,“ hovorí.

Teraz – tesne pred odovzdávaním takmer hotového bytu – mala s developerom podpisovať Kúpnu zmluvu. Počítala s tým, že Vianoce oslávi s rodinou v novom bývaní.

Namiesto výzvy na podpísanie zmluvy má však v rukách inú výzvu, aby pristúpila na dohodu o navýšení kúpnej ceny.

„Na začiatku septembra sme dostali od developera list, v ktorom nám avizuje, že z rôznych dôvodov je nútený nám zdvihnúť cenu o 12% z kúpnej ceny. V našom prípade je to 36 000 eur,“ približuje pani Zuzana.

Developer argumentuje vyššími cenami stavebných materiálov, no spomína aj dôsledky pandémie koronavírusu aj vojenského konfliktu na Ukrajine.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Tvrdí, že nemá inú možnosť ako čiastočne preniesť nárast cien na klienta, alebo odstúpiť od zmluvy, ktorú s pani Zuzanou podpísal ešte pred dvomi rokmi.

S listom, ktorý adresoval developer klientke, sa štáb RTVS obrátil aj na nezávislého advokáta. Podľa neho nemá takáto žiadosť právny základ.

„V tomto prípade určite developer nemá právo požadovať zvýšenie ceny, pretože to by mohol urobiť iba vtedy, ak by sa na tom zmluvne dohodli. Musela by byť v zmluve dohodnutá povedzme inflačná doložka, alebo nejaká iná doložka, ktorá ho oprávňuje na zvýšenie ceny, a to tam nie je,“ ozrejmil advokát Milan Ficek.

Pani Zuzana je pripravená riešiť veci s právnikom a nevylučuje ani podanie žaloby na súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko