Na hlavný obsah

Kremnica nesúhlasí s ťažbou zlata a striebra

Ťažba v ložisku Kremnica Šturec by podľa nich bola v neprospech obyvateľov.

Kremnická spoločnosť Ortac ťažila do minulého roku 1 000 ton zlata a striebra ročne. Ťažbu ukončila po piatich rokoch. V tomto roku predložila nový zámer na posúdenie vplyvov na životné prostredie. V dobývacom priestore Kremnica chce ťažiť vzácne kovy do roku 2034. Mesto nesúhlasí.

K možnosti obnovenia ťažby sa zatiaľ nevyjadril ani Hlavný banský úrad ani samotná spoločnosť. Vo zverejnenom zámere uvádza, že chce vyťažiť dostatočné množstvo rudy tak, aby sa vyplatilo jej spracovanie na flotačnej linke.

Občianske združenie Kremnica nad zlato vníma súčasnú aktivitu spoločnosti len ako snahu o predĺženie ťažobnej licencie.

„Cyklicky sa o to pokúšajú vždy k nejakému dátumu. Spoločnosť má slabé hospodárske výsledky od svojho vzniku až do súčasnosti. To čo sa tu doteraz odohrávalo to bolo 1000 ton ročne, čo je reálne 80 tatroviek, čiže to by som ani nenazýval ťažbou,“ vyjadril sa predseda občianskeho združenia Ľuboš Kürthy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Spracovanie na flotačnej jednotke bude spoločnosť pravdepodobne realizovať mimo Kremnice, v existujúcej úpravni v Banskej Hodruši. Občianske združenie chce situáciu monitorovať a v prípade potreby konať. S ťažbou zlata a striebra nesúhlasí ani samotné mesto Kremnica.

„Mesto nesúhlasí s ťažbou zásob zlato strieborných rúd vo výhradnom ložisku Kremnica Šturec, zároveň deklaruje mesto, že táto ťažba by nebola v prospech obyvateľov mesta ako aj SR a okolitých obcí,“ vyjadrila sa zástupkyňa primátora mesta Kremnica Iveta Ceferová.



Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny