Na hlavný obsah

Miera inflácie v Európskej únii dosiahla ďalší rekord

Dostala sa na úroveň necelých 11 percent.

Miera inflácie v Európskej únii dosiahla ďalší rekord
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Miera inflácie v Európskej únii zaznamenala v septembri ďalší rekord, keď vzrástla na 10,9 percenta z augustových 10,1 percenta. Uviedol to v stredu (19. 10.) štatistický úrad Eurostat. Najvyššia inflácia je v pobaltských štátoch, za ktorými nasleduje Maďarsko.

Eurostat taktiež revidoval septembrovú mieru inflácie v eurozóne na 9,9 percenta, ktorú vo svojej predbežnej správe spred dvoch týždňov odhadoval na 10 percent. V auguste dosiahla inflácia v eurozóne 9,1 percenta.

Ceny rástli podstatne rýchlejšie ako v septembri minulého roka, keď sa oživenie po pandémii a energetická kríza ešte naplno neprejavili na ekonomike. V tom čase bola miera inflácie v 27 krajinách EÚ na úrovni 3,6 percenta a v 19 krajinách používajúcich jednotnú menu euro 3,4 percenta.

Najvyššia inflácia je v pobaltských štátoch

Najnižšiu mieru inflácie v septembri 2022 zaznamenali Francúzsko (6,2 percenta), Malta (7,4 percenta) a Fínsko (8,4 percenta). Na druhej strane najvyššiu mieru medziročného rastu cien zaznamenali Estónsko (24,1 percenta), Litva (22,5 percenta) a Lotyšsko (22 percent).

V Českej republike sa medziročná miera inflácie zrýchlila o sedem desatín percentuálneho bodu a s hodnotou 17,8 percenta je piata najvyššia v EÚ. Inflácia v Maďarsku je ešte vyššia než v susednom Česku. Výrazne sa zvýšila už druhý mesiac po sebe, tentoraz o 2,1 percentuálneho bodu na 20,7 percenta. V Nemecku sa inflácia v porovnaní s augustom tiež zvýšila o 2,1 percentuálneho bodu na 10,9 percenta.

Čo sa týka Slovenska, inflácia medzimesačne vzrástla len mierne, a to z augustových 13,4 percenta na septembrových 13,6 percenta. V porovnaní s minuloročnou mierou inflácie však Eurostat zaznamenal nárast zo štyroch percent (september 2021) na súčasných 13,6 percenta.

Eurostat uviedol, že v porovnaní s augustom sa miera inflácie zvýšila v 20 krajinách EÚ, v šiestich klesla a iba v jednej – Chorvátsku, sa nezmenila. V eurozóne k inflácii najviac prispeli energie, a to 4,19 percentuálneho bodu. Nasledovali potraviny, alkohol a tabak (+2,47 bodu), služby (+1,80 bodu) a neenergetický priemyselný tovar (+1,47 bodu).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika