Na hlavný obsah

Očkovanie bez ihly? Injekcie nahrádzajú spreje, ktoré sa vstrekujú do nosa

Proti chrípke sa už osvedčili, proti covidu sú vo vývoji.

Očkovanie bez ihly? Injekcie nahrádzajú spreje, ktoré sa vstrekujú do nosa
Na ilustračnej snímke nazálna vakcína. Foto: RTVS

Očkovanie prechádza technologickou revolúciou. Injekcie nahrádzajú spreje, ktoré sa vstrekujú do nosa. Proti chrípke sa už osvedčili, proti koronavírusu sú vo vývoji.

Celosvetovo sa odhaduje, že fóbiu z ihiel má 15 až 20 % ľudí. Tento chorobný strach sprevádzajú telesné i duševné prejavy.

„Obrovská úzkosť, je to na úrovní veľmi nepríjemných pocitov, stiahnutia, nemožnosť dobre dýchať, ľudia sa potia, majú zvýšený tep a je im až fyzicky hrozne nepríjemné pri myšlienke, že im bude braná krv,“ vysvetlila psychologička Jaha Ashford.

Aj preto výrobcovia presmerovali svoje kapacity na vývoj bezihlových vakcín. „Napríklad proti chrípke sa už používa aj v praxi. Na Slovensku je určená iba deťom do 18 rokov,“ uvádza HSE National Immunisation Office.

„Účinok nazálnej vakcíny je veľmi vysoký, vy vlastne imitujete prirodzenú infekciu, čiže sa vám aktivujú všetky spektrá imunitného systému. Dávame na sliznicu nosa oslabené vírusy chrípky, ktoré sú natoľko oslabené, že nevyvolajú ochorenie, ale vybudujú u dieťaťa imunitu,“ vysvetlila Elena Prokopová, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre primárnu pediatriu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

K bezihlovým vakcínam nepatrí len tá v spreji, ale aj vakcína, ktorú človek vypije. Táto forma sa používa napríklad proti rotavírusovým hnačkám.

„Niektoré cestovateľské vakcíny sa tiež aplikujú v podobe perorálnych vakcín, takže určite časť vakcín sa uberá práve v smere vývoja bezinjekčných, teda neinvazívnych foriem. Má to viaceré výhody–menšia bolestivosťou, zároveň väčšia dostupnosť a rýchlejšia aplikácia,“ vysvetlil Miloš Jeseňák, imunológ z Ambulancie klinickej imunológie a alergológie Univerzitnej nemocnice Martin (UNM).

Aj proti koronavírusu sa vyvíja vakcína v spreji. Bezihlové vakcíny môžu podľa psychologičky zvýšiť záujem ľudí o očkovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet