Na hlavný obsah

Preslávil ho horor Mucha. Jeff Goldblum exceluje pri stvárňovaní excentrických úloh

Istý čas ho označovali za lámača ženských sŕdc.

Americký herec Jeff Goldblum pózuje počas udelenia jeho hviezdy na holywoodskom Chodníku slávy v Los Angeles.
Americký herec Jeff Goldblum pózuje počas udelenia jeho hviezdy na holywoodskom Chodníku slávy v Los Angeles.Foto: TASR/AP

Americký herec Jeff Goldblum, ktorý sa narodil 22. októbra 1952, vďaka svojmu vzhľadu často exceloval v úlohách podivných, niekedy nadpozemských bytostí. Jeho veľké vypúlené oči pripomínajú muchu, ktorá ho preslávila v rovnomennom horore.

V strašidelných príbehoch pôsobí démonicky, akoby mal v sebe ukrytého diabla. Ale svoje miesto si našiel aj v kasových trhákoch Stevena Spielberga či seriáloch.

Tretí zo štyroch potomkov pittsburského doktora Harolda Goldbluma, ktorý mal východoeurópske židovské korene a veril v „pevnú disciplínu“, mal odmalička rád hudbu. Umelecké gény zdedil po rodičoch, aj Goldblum senior pôvodne uvažoval o štúdiách herectva.

Nakoniec to však zostalo na Jeffovi, ktorý v 17 rokoch zamieril do New Yorku dobyť umelecký svet. Začínal v muzikáloch na Broadwayi. Od začiatku 70. rokov sa potom začal objavovať pred kamerou.

Malé roličky dostal vo filmoch Prianie smrti (Death Wish, 1974) s Charlesom Bronsonom, Annie Hallová (Annie Hall, 1977) od Woodyho Allena alebo v seriáli Columbo.

Prelom prišiel v sci-fi horore Mucha (The Fly) z dielne Davida Cronenberga, ktorý prišiel do kín v roku 1986. Príbeh profesora Setha Brundla, ktorý testuje svoj prevratný vynález teleportačného zariadenie, avšak pri jednom pokuse sa jeho gény zmiešajú s DNA muchy, má dodnes desivú atmosféru.

Prerod v obrovské mušie monštrum Goldbluma vtedy stál „päť hodín make-upu denne“. O niekoľko rokov neskôr mu dal Spielberg príležitosť v Jurskom parku (The Jurassic Park, 1993). Zahral si aj v jeho pokračovaniach. Hral tiež inžiniera Davida Levinsona v oboch dieloch Dňa nezávislosti (1996 a 2016).

Do jeho excentrikov zapadá aj úloha Veľmajstra z marvelovského filmu Thor: Ragnarok (2017). Goldbluma poznajú diváci tiež z televízie. Mihol sa v Priateľoch, za záporáka Scotta Wooleyho v sitcome Will a Grace si vyslúžil nomináciu na Emmy.

Život mimo filmového plátna

Svoj hlas prepožičiava špičkovým reklamám, napríklad na produkty spoločnosti Apple, automobily Toyota alebo krémy na tvár od firmy Procter & Gamble. Nahral tiež niekoľko platní a ako muzikant vystúpil na slávnom festivale v Glastonbury.

Goldblum hráva na klavír od detstva a pravidelne vystupuje s vlastným telesom – The Mildred Snitzer Orchestra, a to v Los Angeles a v New Yorku. V podniku Rockwell Table and Stage v kalifornskom Meste anjelov moderuje aj pravidelný jazzový program, keď mu to dovolia iné záväzky.

americký herec Jeff Goldblum hrá na klavíri na hudobnom festivale
Americký herec Jeff Goldblum vystupuje s kapelou The Mildred Snitzer Orchestra na rockovom festivale BottleRock Napa Valley Music Festival.Foto: TASR/AP

Čerstvý sedemdesiatnik, považovaný istú dobu za „najväčšieho lámača ženských sŕdc v Hollywoode“, má za sebou búrlivý súkromný život. Dvakrát si vzal za ženu herečku, tou druhou bola hviezdna Geena Davisová.

Napokon však našiel šťastie po boku o tri dekády mladšej gymnastky Emilie Livingstonovej, ktorá sa dostala aj do kanadskej reprezentácie na OH v Sydney 2000. Vzali sa na jeseň 2014 a majú spolu dvoch synov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet