Na hlavný obsah

Strop na ceny plynu pre veľké firmy v Nemecku bude platiť od januára

Pôjde o približne 25 000 podnikov.

Strop na ceny plynu pre veľké firmy v Nemecku bude platiť od januára
Na ilustračnej snímke snímke uzáver s meračom v areáli zásobníka plynu. Foto: TASR/AP

Nemecká vláda v zásade súhlasila so zavedením stropu na ceny plynu pre približne 25 000 veľkých priemyselných podnikov. A to od 1. januára 2023. Uviedlo to v pondelok (31. 10.) nemecké ministerstvo hospodárstva. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa ministerstva vláda vykoná určité technické úpravy pôvodného návrhu komisie expertov. Ale strop na úrovni sedem eurocentov za kilowatthodinu pre 70 % spotreby priemyselných spoločností bude platiť.

Až 96 miliárd

Odhaduje sa, že navrhované opatrenia budú do apríla 2024 stáť Nemecko približne 96 miliárd eur vrátane decembrových príspevkov pre domácnosti. A to vo výške približne päť miliárd eur. Uviedla to spolupredsedníčka komisie a kľúčová ekonomická poradkyňa vlády Veronika Grimmová.

Komisiu, ktorá zahŕňa aj odbory a zainteresované strany v odvetví, vymenovali po tom, ako vláda zrušila daň za plyn.

Tá mala vo štvrtom štvrťroku priniesť približne 34 miliárd eur na vyrovnanie rozdielu medzi rekordne vysokými trhovými cenami, ktoré platia dovozcovia plynu po strate ruských dodávok, a zmluvnými cenami pre koncových užívateľov v Nemecku.

Siegfried Russwurm, šéf nemeckého priemyselného združenia BDI a tiež spolupredseda komisie, uviedol, že cenový strop pre priemysel sa uplatní na 70 % spotreby plynu v roku 2021. A to, aby sa zachovali stimuly na zníženie dopytu. A bude sa vzťahovať na približne 25 000 firiem.

Komisia navrhla tiež, aby v prípade domácností bol od 1. marca 2023 zavedený cenový strop na úrovni 120 eur za megawatthodinu pre 80 % ročnej spotreby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet