Na hlavný obsah

USA obvinili päť Rusov z predaja vojenských technológií

Ďalšími obvinenými sú aj ľudia z Lotyšska či Venezuely.

USA obvinili päť Rusov z predaja vojenských technológií
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Americká prokuratúra obvinila päť Rusov a niekoľko ďalších osôb v súvislosti so sieťou, ktorá získavala americké vojenské technológie a dodávala ich do Ruska. Niektoré z technológií skončili aj na ukrajinských bojiskách, napísala agentúra Reuters.

Americké úrady celkovo v jednotlivých prípadoch v štátoch New York a Connecticut obvinili vyše desiatku ľudí.

Sú medzi nimi ruskí občania obvinení z nákupu citlivých vojenských technológií od amerických spoločností a prania špinavých peňazí v hodnote desiatok miliónov dolárov pre bohatých ruských podnikateľov. Ale aj občania Lotyšska, ktorých obvinili zo sprisahania za účelom pašovania vybavenia do Ruska či venezuelskí ropní makléri.

O odhalení siete obchodujúcej s vojenskými a ďalšími technológiami dvojakého použitia v stredu (19. 10.) informoval Úrad pre kontrolu zahraničných aktív (OFAC) pri americkom ministerstve financií. Na odhalení sa podieľali aj ministerstvo spravodlivosti a Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Za nelegálnou činnosťou stál podľa úradov ruský občan Jurij Jurjevič Orechov a dve jeho spoločnosti – NDA GmbH a Opus Energy Trading. Medzi technológiami, ktoré Orechov a jeho spoločnosti obstarávali, boli napríklad mikroprocesory používané v stíhacích lietadlách, raketových systémoch, ale aj radaroch a satelitoch.

Podľa amerického ministerstva spravodlivosti sa niektoré technológie objavili na bojiskách na Ukrajine, uvádza agentúra AP. Ďalšie komponenty, ktoré možno využiť na šírenie jadrových zbraní, zachytili v Lotyšsku predtým, ako ich mohli odoslať do Ruska.

Orechova v pondelok (17. 10.) zatkla polícia v Nemecku. Ďalšieho ruského občana obvineného americkou prokuratúrou – Arťoma Ussa – zatkli v Taliansku a USA majú záujem o jeho vydanie.

Americké ministerstvo financií zároveň na Orechova a jeho dve spoločnosti uvalilo sankcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet