Na hlavný obsah

Ak sa vláda a lekári nedohodnú, nie je jasné, ako bude zdravotníctvo fungovať

Otázkou sa zaoberal ústredný štáb.

Ak sa vláda a lekári nedohodnú, nie je jasné, ako bude zdravotníctvo fungovať
Na ilustračnej snímke operácia. Foto: RTVS

Ak sa vláda s lekármi nedohodne, stále nie je jasné, ako bude slovenské zdravotníctvo od decembra fungovať. Touto otázkou sa síce zaoberal ústredný štáb, no krízový plán verejnosti nepredstavil.

Okrem ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) prišli za jeden stôl rokovať zástupcovia ozbrojených síl, policajných zložiek, záchranárov aj ministri. Mali sa dohodnúť na krízovom pláne, ktorý vstúpi do hry vtedy, keď začnú lekári skutočne opúšťať nemocnice.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vždy musíte mať aj krízový plán. Neznamená to, že krízový plán sa musí zrealizovať,“ ozrejmila Veronika Remišová (Za ľudí), ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Ani po dvoch hodinách rokovania však stále nie je jasné, ako by ambulancie v takejto mimoriadnej situácii fungovali.

„Krízový štáb bol len o povedaní si, aké možnosti mámebň v prípade, že bude potrebné tieto možnosti aktivovať. Nič viac schválené nebolo,“ dodal Mikulec.

Čo by sa mohlo stať?

Ak by lekári nemocnice opustili, v hre môže byť vyhlásenie núdzového stavu, rušenie plánovaných operácií či zlúčenie oddelení.

„Snažíme sa v prípade nedohody pripravovať aj na plán B. Ja verím tomu, že ďalšie zasadnutie nebude nutné,“ povedal Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO), minister zdravotníctva.

„Naša snaha je sa dohodnúť čím skôr a vyriešiť to do konca mesiaca, pretože hrozí naozaj vážny stav. Akokoľvek tu bude niekto hovoriť o pláne B, tak taký plán B neexistuje. Tu je kríza aj bez našich výpovedí v zdravotníctve,“ dodal Peter Visolajský, predseda lekárskych odborov.

Minister vnútra zároveň prisľúbil, že v prípade potreby je pripravený zvolať krízový štáb kedykoľvek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko